Bellö invigde nya luftskyttebanor: "Det är den största investeringen vi någonsin gjort"

För 50 år sedan började Bellö skytteförening med luftgevärsskytte hemma i Sven-Olof Hultbergs källare.
Nu har man invigt sina nya elektroniska banor, en investering på 180 000 kronor.
– Den största satsningen i föreningens historia, och jag vågar nog påstå att vi är ovanligt moderna om man jämför med skytteföreningar av vår storlek, säger ordförande Alexander Evertsson.

De nya elektroniska banorna i Bellö bygdegård har använts sedan i höstas. Men igår var det dags att inviga den största investeringen någonsin i skytteföreningens historia. Ordförande Alexander Evertsson klippte bandet. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

De nya elektroniska banorna i Bellö bygdegård har använts sedan i höstas. Men igår var det dags att inviga den största investeringen någonsin i skytteföreningens historia. Ordförande Alexander Evertsson klippte bandet. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-02-13 14:25

Nog finns det milstolpar i Bellö skytteförening. Föreningen bildades redan 1901 och mauserskyttet på 300-metersvallen lever kvar än idag, om än med få aktiva. Då är det desto större intresse för luftgevärsskyttet.

I Bellö samlas aktiva skyttar från 6 års ålder upp till pricksäkra 80-plussare.

– Vi har ungdomsskytte varannan fredag och pensionärsskytte varannan tisdag. Det har blivit väldigt populärt, säger ordförande Alexander Evertsson, som fick äran att klippa bandet när de nya datastyrda banorna och de nya gevären invigdes i bygdegården, där föreningen håller till sedan 1996.

Förhoppningen med invigningen var att locka en och annan som inte tidigare provat skytte till banorna. Sjuåriga kompisarna Neo Olsson och Noah Bjärnstedt från Hult gick ut starkt med sportlovsaktiviteter och tog en sväng till Bellö efter att ha åkt längdskidor på förmiddagen.

– Jag har inte provat skytte förut, men jag tror att det är kul och kanske ska jag fortsätta, säger Neo.

Noah har däremot testat tidigare och kan intyga att det är kul.

– Men det kan vara lite svårt och tungt att hålla emot.

Det nya elektroniska systemet är något helt annat än det gamla elektriska. Varje skott får sin tydliga markering och resultaten kan också avläsas på storbildsskärm på nedre våningen, tillsammans med en kopp kaffe.

– Man får en mer direkt respons och ser hur varje skott har gått, exakt. Nu kan man vinna på en tiondels poäng, säger Alexander Evertsson.

Storinvesteringen har varit möjligt tack vare bidrag från kommunen och man har också sökt och fått pengar från Gunnar Anderssons minnesfond.

– Men den stora delen, runt 100 000 kronor är föreningens eget kapital. Vi har haft en stabil kassa länge, och det grundar sig i större tävlingar på 1970-och 80-talen, intäkter från BingoLotto-försäljning och återkommande marknadslotterier.

Att utvecklingen går mot mer precision och utrustning som kan locka ännu fler gläds också veteranerna åt det gäller bara att tekniken inte krånglar...

– Det känns ju bara roligt och kul att det går framåt, säger Sven-Olof Hultberg, i vars källare luftskyttet började för 50 år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om