BESLUTET HÄVT: Nu får rivningshuset en andra chans

En fastighet på Bäckgatan i Mariannelund behöver inte längre rivas. Samhällsbyggnadsnämnden har återkallat sitt beslut men kräver åtgärder på fastighet och tomt.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-26 15:00

Fastigheten ifråga eldhärjades för fyra år sedan.  Branden orsakade ett stort hål i taket innan den stoppades. Efter händelsen täcktes hålet provisoriskt med en presenning men med tiden blåste den sönder och väder och vind har slitit hårt på huset utöver tidigare brand- och vattenskador.

För lite mer än ett år sedan fick kommunen in en anmälan om fastighetens dåliga skick, samt fick uppgifter att fastighetsägaren verkade ha övergett huset.

Kommunen begärde av ägaren att göra åtgärder så att fastigheten återgick i ett vårdat skick. I detta ingick att laga taket, laga dörren och klippa gräs.

Men tiden gick och i mars månad tog kommunen, efter utlåtande från sakkunnig, beslut att ge ägaren vitesföreläggande om inte huset revs inom ett halvår. 

I detta ingick att forsla bort byggmassor och jämna ut marken.

Vid oktobersammanträdet med samhällsbyggnadsnämnden ändrade man sitt tidigare beslut och någon rivning krävs inte längre.

Orsaken är att fastigheten sålts. Den nya ägaren som är skriven i Hultsfred har för avsikt att åtgärda bristerna och har påbörjat arbetet att göra i ordning huset till sin bostad.

Den nya fastighetsägaren har därför ansökt hos kommunen att få rusta upp huset.

Nämndens nya beslut blev att det trasiga taket måste vara lagat och tomten städad senast två månader efter ägaren delgivits beslutet.

Inom fem år ska huset vara återställt i vad som anses vårdat skick.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om