"Emil, Emil, Emil" ropar en flicka när hon kliver in genom entrén. Tillsammans går hon hand i hand med föräldrarna och försöker få dem att gå fortare genom att luta sig framåt och spjärna med benen. Barnfamiljerna är några av Filmbyn Smålands vanligaste besökare och projektledare Robert Glader kan glatt konstatera att besöksmålet lockar både yngre och äldre besökare.
– Det är svårt att hitta något som passar för både barn och vuxna men det tror jag att vi lyckats eftersom många berättar det för oss.
Robert sitter med solen i ansiktet på serveringen utanför Filmbyn Småland. Inne vid kassan är det sällan tomt, besökarna droppar in en efter en.
– Vi ligger just nu över budget så det tyder på att det har varit ett större intresse än vi hoppats på under de första veckorna. Det är roligt. Vi har hållit på med det här i så många år, vridit och vänt på det i tanken, men det går aldrig att veta hur det kommer att mottas av besökare.
Besökarna började komma redan från starten med under de senaste veckorna menar Robert att antalet stigit ytterligare.
– Från vecka 28 och framåt har besöken ökat. Vi har inte hunnit gå igenom siffrorna än men jag tror att den största andelen är barnfamiljer. Men det är även äldre som kommer hit själva.
Filmby är tänkt att visa upp magiken bakom filmatiseringen av Astrid Lindgrens sagokaraktärer. Besökarna ska gå omkring och känna sig som att de är med bakom kulisserna. Här finns på nederplan originalrekvisita som Pippis kängor, en rumpnisse, uppbygga miljöer med flamande fuskeldar och intervjuer med skådespelare.
– Det är vissa saker som vi inte förväntat oss. Nedervåningen som är med som en traditionell utställning trodde vi skulle locka mer vuxna och övervåningen med de interaktiva delarna trodde vi skulle vara mest för barn. Men vi har märk att även vuxna och pensionärer är intresserade av det på överplan. Min 70-åriga svärmor var till exempel här och sjöng och spelade in i en av studiorna.
Den interaktiva delen består av små bås där det går att sjunga till kassiska Astrid-låtar, en digital frågesport, skärmar där det går att klippa sin egen film och framförallt två filminspelningsrum där besökarna kan kliva in och bli en del av miljön som projekteras på duken.
– Det är ett lite udda inslag och jag vet ingen som gjort något liknande. Vi har sett att det är väldigt många som skickar filmen till sig själva. Det blir något roligt med att få vara en del i inspelningen och kunna säga "jag är med i en film".
Det är drygt en månad kvar till slutet på säsongen men redan nu har det öppnats upp för att besöksmålet ska hålla öppet mer än vad som planerats tidigare.
– I slutet av augusti slutar sommarsäsongen men vår målsättning är att ha öppet vardagar hela året och under september kommer vi ha öppet även helger. Så det som kan förändras är öppettiderna. Att vi har bestämt oss för att hålla öppet så mycket är just för att vi ser att det finns ett intresse.
För varje besökare som anländer närmar sig det första delmålet. Även fast att prognosen ser bra ut menar Robert att det inte finns tillfället att luta sig tillbaka.
– Vi kommer få jobba hårt. Tanken är att vi ska upp i 30 000 besökare på ett år om tre fyra år. Målet för det här året är att komma upp i 7 500, och som prognosen ser ut nu kommer vi att lyckas med det.