Besvikelse över bankens flytt

Swedbank lägger ner i Mariannelund med sista öppet dag 31 januari. Ett besked många beklagar men som efter neddragning efter neddragning, nästan var väntat, uttrycker samhällsbor. Banken ska ha ett par extra kvällar öppet i december så de som har bankfack ges möjlighet att tömma dem. Det finns åsikter om att det är för kort tid för kunderna? Men banken har framhävt bland annat internetbanken. Är det kunderna som valt bort banken? En ny organisation gjordes och Mariannelund kom att tillhöra Hultsfred. Sen läggs banken ner? Vad händer med de anställda? Men för inte så länge sedan diskuterades det att lägga ner bankomaten? Vad händer med serviceboxen?

Swedbank har öppet januari ut, sen läggs bankepoken ner i Mariannelund som förr hade flera banker. Foto: Ivonne Svahn

Swedbank har öppet januari ut, sen läggs bankepoken ner i Mariannelund som förr hade flera banker. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-11-22 11:30

I sitt pressmeddelande skriver Swedbank att man att man stänger Mariannelunds bankkontor för att "säkerställa en lokal närvaro".

Riktigt så kanske inte Mariannelundsbygden känner efter beskedet att den sista lokala banken lägger ner.

Hänvisning sker till Eksjö, fyra mil bort eller Hultsfred två mil bort, ännu mer om man inte är bosatt i samhället.

Mariannelundarna är luttrade över ständiga neddragningar av viktig samhällsservice på senare år. Ortsbor tidningen pratat med uttrycker frustration och besvikelse men beskedet ses inte som en chock.

När banken slutade med kontanthantering var det många som slog nävarna i bordet och ställde banken mot väggen men utan resultat. Efter att den servicen försvann fick banken inte samma roll längre. Ständiga minskade öppettider, en sommarstängd bank i somras, har fått många att undra.

Och i måndags kom beskedet, banken lägger ner på orten.

Så sent som på 1990-talet hade Mariannelund två banker och Ingatorp en.

Banken behövs

Robert Glader på Emilkraften säger att han ingenting visste förrän han läste nyheten på vår tidnings hemsida.

-Jag blev lite, chockad, även om det är fel ord. Jag hade fått känslan att när man bytte organisationen till Hultsfred så trodde jag att de hade en strategi och en plan för det. Det är ju inte så länge sedan. Jag trodde nog banken skulle bli kvar, säger han.

- Sedan ser världen ut som den gör men det finns de som behöver hjälp och behöver gå in på en bank. Som vanligt är de äldre som drabbas och nya svenskar. Har du inte fått något personnummer får du ingen internetbank, kommenterar han.

- Förut kändes det att det var en statlig skyldighet med bankservice. Nu känns bankerna som vilket företag som helst. Det finns inte den omtanken om människor som man kände förr. Då kändes det som en trygghet att gå till banken, säger han.

Han anser också att man tappar mycket av lokalkännedomen både kring människor och företag när servicen flyttar bort från orten.

Robert Glader tycker att nedläggningen kommer väldigt plötsligt.

- Man kan tycka att de kunde vänta till sommaren och då tänker jag åter igen på äldre. Det är så mycket känslor och är man gammal och sjuk så är det inte så lätt.

Han är rädd att beskedet även kan påverka serviceboxen.

- Bankerna har tyvärr lämnat över ansvaret för pengarna till butikerna. Skulle serviceboxen försvinna skulle det påverka jättemycket då det är många som har kontanter, speciellt sommartid.

Fel signaler

Marie Brask, näringslivchef i Eksjö kommun, som tidigare jobbat på Emilkraften, säger att man inte fått någon information innan det stod i media.

Hon beklagar djupt att banken väljer bort Mariannelund.

- Det är så olyckligt för det vi behöver är en satsning och service på landsbygden. Det handlar om de signaler som sänds ut. När banken drar sig tillbaka ger det negativa signaler både vid nyetableringar, när folk ska anställas med mera, säger hon.

- Positiva signaler är viktigt. Och det här är inte positivt. Hela landsbygdssystemet måste ses över, säger hon.

Eva-Lena Hangren i samhällsföreningen tror inte samhällsföreningen kan påverka något kring banken.

‑ Sedan det blev kontantlöst så är det inte så många som haft nytta av banken. Men det drabbar våra äldre. Samhällsföreningen vill ju att så mycket service som möjligt ska vara kvar.

Tröttnade

Gunnel Lycksell, ordförande i pensionärsföreningen PRO tycker det är ledsamt men är inte förvånad.

- Det har ju varit så begränsade öppettider innan.

PRO var en av verksamheterna i Mariannelund som protesterade högljutt när kontanthanteringen drogs in för några år sedan. Banken var dock orubblig.

- Jag tror de " kan bita sig i röven" om de fortsätter så här, skickar hon vidare till Swedbank.

Redan när kontanthanteringen drogs in tröttnade PRO. Man gjorde då som flera andra föreningar och företag på orten. Man bytte till en bank som man fortfarande ansåg var en bank.

- Vi bytte till Lönneberga sparbank som är fristående. De tar emot kontanter. Vi har så mycket småpengar från lotterier, serveringar och dylikt och det är hopplöst om man inte kan lämna in dem. Det kan vi göra nu, säger hon.

Torghuset i Mariannelund riskerar framöver att bli helt tomt förutom den lilla lokal som hyrs för bankomat med mera.

Per Gröön som är områdeschef för Mariannelund och Hultsfred säger att han tror att kontraktet för banken löper till halvårsskiftet.

Det gör att fastighetsägaren kan taxera ut cirka 20000 kronor i månaden utan att det är någon verksamhet i lokalerna.

- Ja men det är ju 2 ½ månad. Allt är relativt. Vi känner att kunderna väljer de digitala vägarna och telefonbanken. Men det är alltid svårt att lämna en ort, säger han.

- Vi har tipsat om alla kontaktytor. Det har varit en tillgänglighetsfråga då vi inte haft öppet. Säger Per Gröön.

- Det var för ett och ett halvt år sedan. Vi kände att vi fick ett uppsving och ett större kontaktnät.

- Alla kommer att bli kvar. Alla kommer att jobba i Hultsfred, säger Per Gröön.

Bankomaten ska enligt Swedbank bli kvar, vilken drivs av ett bankomatbolag.

- Vad jag vet är det skilda hyror för bankomaten. Vi har dubbelkollat och den ska vara kvar.

- Jag tror den diskussionen var innan bankomatbolaget bildades.

- Den sköts och ägs av Lomis och de lämnar inte ut några planer men de sköter även bankomaten.

Banken i Mariannelund har på minst 1 ½ år inte tagit emot nya bankfackskunder.

De som haft fack under längre tid har dem kvar men måste nu tömma dem.

Tisdagarna den 5 och 12 december har banken extraöppet på kvällstid så att de som har bankfack ges möjlighet att tömma dessa. Dessa veckor är banken kvällsöppen både tisdag och onsdag.

Onsdagen den 31 januari slår Mariannelunds sista bank igen för gott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om