Bidrag räddar Aktivt centrum

Kommunstyrelsen har beslutat ge föreningen Aktivt centrum i Mariannelund ett bidrag på över 100 000 kronor. Aktivt centrum startades 2011 som en mötesplats för nyanlända då ett stort behov fanns av att kunna mötas utanför boendena.

Aktivt centrum har getts förutsättningar att kunna drivas vidare. Foto: Privat

Aktivt centrum har getts förutsättningar att kunna drivas vidare. Foto: Privat

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-10-06 15:30

De senaste åren har Mariannelund tagit emot många asylsökande som även varit spridda på flera olika anläggningar.

Förra året glesades boendena ut rejält och idag riktar man sig främst till nyanlända med permanent boende i Mariannelund.

Föreningen driver undervisning i svenska och i samband med det även en viss samhällsinformation.

Även att verksamheten varit igång i sex år finns ingen långsiktig hållbarhet utan löpande finansiering. Om bidragen uteblir upphör också föreningen, där Birgitta Johansson är den person, som är frontfigur för verksamheten.

I dag betalar Migrationsverket hyra och el. Fram tills i våras stod myndigheten även för wifi, hyror av idrottshall och förbrukningsmaterial men det har man inte längre tillstånd för.

Verksamheten arbetar för att överbygga kulturskillnader och söker därför medel ur kommunens integrationspott.

Föreningen ansökte om 142 000 kronor. De ska användas till wifi, förbrukningsmateriel, resekostnader, administration och hyra av idrottshall men även till vaktmästare och städ.

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde i veckan att bevilja 106 000 kronor.

Det ska ha med integration att göra och därför beviljas inte vaktmästare och städning som är personal, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Annelie Hägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om