BILDEXTRA: Hemvärnet vässar sina förmågor

33:e Hemvärnsbataljonen, en del av Göta Ingenjörsregemente, ING 2, genomförde i slutet av förra veckan en fyra dagars krigsförbandsövning.

Eksjö/Mariannelund2015-09-22 04:05

Vid övningen deltog omkring 300 hemvärnssoldater och officerare. Huvudinriktningen var grundläggande soldatutbildning och utbildning av chefer inom hemvärnet.


Att delta i hemvärnet är helt frivilligt. Före 2012 var det värnplikt. Hemvärnet är en nationell resurs, som har till uppgift att verka över hela konfliktskalan. Från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig. Hemvärnet hjälpte bland annat till vid stora skogsbranden i Västmanland förra året.

- 40 procent av försvarets personal är i hemvärnet, säger Christer Olsson, plutonschef.


Det tar ett par dagar att komma från det vardagliga jobbet och in i det militära jobbet. Att hitta rätt terminologi, ge rätt order så att alla förstår utan tveksamheter.

Hemvärnets befäl övande i att ta vissa objekt i terrängen, i ett krigsläge.

- Vi gör detta med 2 plutoner, det vill säga mellan 75 upp till 80 män/kvinnor, säger Martin S.


Sista övningsmomentet var ett angrepp med nervgas, en så kallad CBRN övning kring kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och risker. I själva övningen utövande de vad de bör göra med skadade kollegor, nedsmutsade av nervgaser. Först utan skyddskläder och sen i komplett skyddsutrustning med regnkläder och skyddsmask på sig.

Läs mer i tisdagstidningen!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om