Biljetter eller kollekt till minneskonsert?

En konsert har planerats för att hedra två Mariannelundare som nyligen gått bort. Tanken är att den skulle bidra med pengar till Cancerfonden. Initiativtagaren tycker det ska vara biljetter, kyrkan anser det ska vara en kollekt. Nu riskerar hela konserten att ställas in.

Eksjö/Mariannelund2012-07-05 06:33

För ett par veckor sedan begravdes en av hans bästa vänner, en vän han haft hela livet. Någon vecka tidigare begravdes ännu en av hans bästa vänner och forna klasskamrat. Båda bara 45 år fyllda.
Tim och Johan började leka och umgås redan innan de kunde gå. Sedan dess har de "hängt ihop" och varit bästa vänner. Kåre kom in i bekantskapen strax efteråt, på dagis.
Grabbarna följdes åt i skolan och har sedan hållit kontakten. Kåre bodde på senare år i bygden medan Tim var bosatt i Lund.

Förlorade vännerna
Sen hände det ofattbara. De drabbades båda av cancer och förlorade kampen.
- Det har varit en tragisk och jobbig vår. Jag var och hälsade på Tim fyra dagar innan han dog och tog avsked. Det var det värsta jag gjort i hela mitt liv, säger Johan Zedig.
- Det är en sjukdom som väldigt många drabbas av och sjukdomen påverkar många i omgivningen, påminner han.
- Jag har haft vänner som drabbats av cancer innan. De har haft det oerhört jobbigt men de har klarat det, säger han.

Tankeställare
För Johan, hans familj och nära vänner har det som hänt skakat om. De har stannat upp i ekorrhjulet och ifrågasatt alla måsten.
- Vi rusar in i framtiden utan att tänka på nuet. Det viktigaste i livet är inte att jobba utan att värna om varandra. Det här har varit ett litet uppvaknande för mig och mina vänner att ta vara på livet bättre.

Minneskonsert
För att hedra sina vänner har Johan Zedig tagit initiativ till en konsert tillsammans med bandmedlemmarna i Hunky Dory. Konserten skulle äga rum i Hässleby kyrka, ha flera artister (som spelade gratis) och behållningen skulle gå till Cancerfonden.
Och det var egentligen vad den här artikeln skulle handla om.
Men frågan om det ska vara biljetter eller kollekt har gjort att konserten "ställts in" tills vidare, innan den ens blivit officiell. Och här står det nu still och väger.

Biljetter
- Man måste styra upp saker för att kunna planera om det ska bli extrakonserter. Det går inte att be en massa folk att bara vända om. Det fungerar med konserter på andra platser. Ska man ha någonting i Mariannelund så får man nog tänka om. - Varje kyrka har konserter. Jag har blivit erbjuden att ha det i andra kyrkor men det var här de växte upp, hade skolavslutningar, konfirmerades och det var här de begravdes, säger Johan Zedig, som inte vill ersätta biljetter med kollekt.
- Jag har varit tydlig med det från början, säger han.
Något som dock inte verkar ha förankrats hos kyrkan, som inte tycker biljetter är lämpligt:
Kyrkoherde Åke Eldberg säger att han själv inte pratat med Johan Zedig, (med undantag av ett enda samtal då kyrkorådets ståndpunkt framfördes). Kontakterna har skötts av andra i kyrkorådet.
- Alla i kyrkorådet var postiva och det var en glädje att ha konserten. Vi tyckte det var väldigt bra för det ändamålet och planerade ett möte med Johan Zedig framöver.

Själavård
- Det blev som en blixt från klar himmel att det varit en information om konserten utan att vi haft ett möte, säger Åke Eldberg om "debatten" som uppstått i Mariannelund om det ska vara kollekt eller biljetter.
- Vi trodde det var ett gemensamt arrangemang. Vår entusiasm grundar sig mer på själavård än på pengarna. En manifestation för Tim och Kåre känns väldigt bra och det är bra med en insamling. Men från vår sida var det inte huvudsaken att samla in pengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om