BK Buss köps upp

BK Buss, som för närmare 100 år sedan, grundades i Mariannelund köps upp av Bergkvara Buss.

BK Buss köps upp av Bergkvara Buss. BK Buss startades redan på 1920-talet och det var i Mariannelund allt började. Några bänkar ställdes på ett lastbilsflak. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

BK Buss köps upp av Bergkvara Buss. BK Buss startades redan på 1920-talet och det var i Mariannelund allt började. Några bänkar ställdes på ett lastbilsflak. Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-11-30 09:20

Mariannelundsbon Bror Karlsson, vars initialer fick bli och fortfarande är signum för BK Buss, bildades redan på 1920-talet. Bror Karlsson hade en lastbil och godstransporter kompletterades senare med persontransporter.
Enligt obekräftade uppgifter ska allt ha börjat med att Bror Karlsson hjälpte till med att köra kyrkskjuts med sin lastbil. Några bänkar ställdes på lastbilens flak, så vips var det en buss.
Bussverksamheten var ett faktum och med Mariannelund som bas kom företaget att växa med persontrafiken.
När järnvägsmarknaden avreglerades 1989 grundades dotterbolaget BK Tåg AB och man började köra trafik på de linjer som dåvarande SJ ansåg var för olönsamma.
Företaget var först i landet att köra persontrafik på järnväg efter avregleringen. Dåliga villkor med rikstrafiken för Stångådalsbanan och Tjustbanan gjorde dock att bolaget fick ekonomiska problem och 2005 försattes det i konkurs på egen begäran. Företaget ombildades till BK Tåg AB. Numera bedriver Karlssongruppen verksamhet i bland BK Buss AB. I dag bedrivs skoltrafik i bland annat Vetlanda, Vellinge, Lund och Malmö. 26 bussar ingår i fordonsparken.
Nu köps det anrika "Mariannelundsföretaget" upp av Bergkvara Buss AB. Det gör att man får tillgång till Mekka Traffic-Koncernens resurser och kontaktnät. Verksamheten kommer att drivas vidare som tidigare med oförändrad personalstyrka.
- BK Buss är ett anrikt och välrenommerat bussföretag med en verksamhet som väl kompletterar vår befintliga i Öresundsregionen och skapar nya utvecklingsmöjligheter i norra Småland, säger Göran Mellström, vd för Bergkvara uss i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om