Blåsa liv i Grannsamverkan

Grannsamverkan för att förhindra inbrott startades för några år sedan på flera håll runt om på Höglandet. Nu vill Polisen ha en nystart för "granngemenskapen" som ska motverka brott.

Eksjö/Mariannelund2008-11-11 07:29

Grannsamverkan är en satsning där de boende tillsammans, genom samverkan, försöker minska brott och andra störningar i sin närmiljö, genom att försvåra för tjuvarna.
Grannsamverkan har sedan 1980-talet byggts upp i USA, i England och i Sverige.
- Utomlands har det gjorts utvärderingar. De har visat att brottsligheten minskade i områden med grannsamverkan, säger närpolisområdeschef Åke Linnér.
- Man kan inte peka på vad det är som gör det men man pratar om sociala kontakter och att det inte ges så många tillfällen till brott.
För några år sedan startades grannsamverkanområden på en rad platser runt om i Eksjö kommun och andra delar av Höglandet.
- Det fungerade tills en polis gick i pension. Sedan dess har det fört en tynande tillvaro, säger han.

Starta om
Nu vill dock Höglandspolisen ha en nystart för det engagemang som grannsamverkan innebär.
- Vi vill att de som redan har grannsamverkan hör av sig till oss, även om de är aktiva, för vi har ingen förteckning på om det finns några sådana områden i dag, säger Per-Olof Darell, inspektör och den som nu är ansvarig för Grannsamverkan på Höglandet. Han går att nå på Polisens telefonnummer 114 114.
Allt handlar om att förhindra brott och öka trygghetskänslan.
- Det är ingen höjdare att komma hem och någon har gjort inbrott. Det är inte heller roligt för oss poliser att träffa dem som drabbats, säger han.
- När sakerna väl är borta kan det vara svårt att veta hur de ser ut och veta vad som stulits. Har man exempelvis ett speciellt smycke så ska man fotografera det, uppmanar Per-Olof Darell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om