Bobinen föreslås bli trygghetsboende

Eksjö kommun vill ändra benämningen för boendeformen för Bobinen i Mariannelund samt Snickaren och Tuvan i Eksjö. Eksjöbostäder har lagt fram ett förslag att det ska blir trygghetsboende i stället. Det innebär en högre åldersgräns och att funktionshindrade välkomnas till bostäderna oavsett ålder.

Bobinen i Mariannelund kan ändras från seniorboende till trygghetsboende. Idag kan de som är 55 år flytta in på Bobinen. Trygghetsboendet är tänkt att rikta sig till de som är över 65 år men också till funktionshindrade oavsett ålder. Gemenskapsutrymmen som för den här grötfesten nyligen måste finnas. Foto: Majken Eklund

Bobinen i Mariannelund kan ändras från seniorboende till trygghetsboende. Idag kan de som är 55 år flytta in på Bobinen. Trygghetsboendet är tänkt att rikta sig till de som är över 65 år men också till funktionshindrade oavsett ålder. Gemenskapsutrymmen som för den här grötfesten nyligen måste finnas. Foto: Majken Eklund

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-29 14:00

Seniorlägenheter är i princip som vilket boende som helst även om lägenheterna kan vara mer lämpliga för äldre med exempelvis avsaknad av trösklar, anpassade badrum etcetera. Oftast är det åldern som avgör när boendet blir tillgängligt.

I Eksjö kommun måste man ha fyllt 55 år för att flytta till de aktuella bostäderna.

Liten skillnad

Trygghetsboende är för äldre som är för friska för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad de kan få i sitt nuvarande hem. Gränserna mellan ett trygghetsboende och seniorboende kan vara ytterst små. Åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende är dock ofta högre än för seniorboenden.

Under 2016 skickade Eksjöbostäder ut en enkät till de personer som stod i bostadskö till ett seniorboende i kommunen. Man ville se hur intresset att bo i ett trygghetsboende var.

Resultatet av enkäten visade att personerna prioriterade just trygghetskänslan, närheten till service och sjukvård samt att boendet skulle vara attraktivt.

Eksjöbostäder lagt ett förslag att seniorboendena blir trygghetsboenden. Eksjö Stadshus AB har tillstyrkt förslaget.

Även socialnämnden ska lämna synpunkter men här har man ännu ej hunnit titta på förslaget.

Funktionshindrade

Riktlinjer för det föreslagna trygghetsboendet är att det ska möta behov hos personer som är 65 år och äldre men även funktionshindrade, oavsett ålder, vilka känner sig otrygga och oroliga i sina nuvarande bostäder.

Det ska finnas personal på boendet vissa tider per dag och alla boende ska erbjudas trygghetslarm.

Därtill ska det finnas en gemenskapslokal och gemensamma måltider i form av lunch ska erbjudas.

Sociala sektorn ska erbjuda personal vid hemtjänst och vad man beskriver som matsituationer.

Vilken ska då policyn att förmedla trygghetsboenden vara?

Sökanden måste göra en bostadsanmälan riktat till det specifika boendet.

Man kan anmäla sitt intresse till alla tre föreslagna trygghetsboenden i kommunen. Varje anmälan hanteras då var för sig. Lägenheterna förmedlas enligt turordning. Sökande ges möjlighet att tacka nej till erbjuden lägenhet två gånger, sker det en tredje gång, placeras man däremot sist i kön. Om familjeförhållandena ändras kan man ändra sin bostadsanmälan till en mindre bostad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om