Bobinen planeras att delas

Bobinen i Mariannelund som ett renodlat seniorboende. Något som Mariannelundarna tagit för givet och fortfarande gör. Men det är inte längre en självklarhet för ägaren Eksjöbostäder. Diskussioner förs nu hur man kan dela Bobinens fastighetsbestånd, en del för äldre och en del för allmänheten i stort.

Bobinens västra del kan komma att bli ett vanligt boende och som vilket hyreshus som helst. Foto: Ivonne Svahn

Bobinens västra del kan komma att bli ett vanligt boende och som vilket hyreshus som helst. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-01-13 08:30

Eksjös kommunala fastighetsbolag Eksjöbostäder har stort behov av lägenheter då bostadsbristen i kommunen är påtaglig. Kommunen är bland annat skyldig att skaffa fram bostad åt de personer som anvisas till just Eksjö.

- Vi har i stort sett inga lägenheter lediga. Den som flyttar hit och vill ha en lägenhet kan förhoppningsvis hitta ett boende men inte alltid det man söker, säger Rolf Abelsson, ordförande i Eksjöbostäder.

I flera fall har det bara varit på Bobinen i Mariannelund det funnits lägenheter.

Det var förra vintern som det plötsligt flyttade in familjer, som fått uppehållstillstånd, på Bobinen.

Att yngre personer med annan dygnsrytm, andra vanor och kultur flyttat in i lägenheterna har inte varit helt friktionsfritt.

Eksjöbostäder hävdade för ett år sedan att det var tillfälliga lösningar då det handlade om korttidskontrakt med hyresavtal på maximalt ett halvår, för att de som stod i kö skulle kunna beredas plats.

I dag skrivs de kontrakten som vanliga hyreskontrakt, enligt Rolf Abelsson.

Sålunda råder ingen tidsbegränsning om ett uppdämt behov av boende skulle bli aktuellt av äldre som vill flytta in.

- Vi kan inte hålla bostäder tomma för att ett behov som kommer om ett eller två år. Vi är ett kommersiellt bolag, säger han.

Förändringen till ett seniorboende har också betydelse då Bobinen nu ses som "helt vanliga lägenheter".

Många Mariannelundarna håller inte med.

Men när allt högre röster höjs för att Bobinen ska vara ett renodlat seniorboende där endast äldre ska tillåtas bo, har Eksjöbostäder andra tankegångar om framtiden.

Det handlar om att angränsa och dela av en del av Bobinen och skapa ett vanligt hyresboende för vem som helst, oavsett ålder.

För att möta den oro och de störningar som blivit aktuella det senaste året vill man avgränsa denna del så inte "gamla Bobinens" hyresgäster (äldre) och de nya hyresgästerna (familjer och yngre) får boende i lägenheter precis jämte varandra.

Vilken del av Bobinen kan det komma att bli?

- Vilken del vet jag inte, säger Rolf Abelsson.

Eksjöbostäder kommer, om det genomförs, inte tvinga någon att flytta från sin lägenhet till en annan del av fastighetskomplexet. Men frågan är hur många äldre som vill bo kvar i en miljö som kan förändras stort?

Eksjöbostäder har i det fallet redan tänkt ut en morot:

Om någon vill flytta så bjuder Eksjöbostäder på en hyra. Dessutom får de äldre hjälp med att flytta till en ny lägenhet, i en annan del av Bobinen.

Den del av Bobinen som man tittat närmare på är enligt andra källor på kommunen den mest västliga delen av Bobinen, som angränsar mot ängarna och Mariannelunds gård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om