Bod kan ha varit kyrka

När det upptäcktes att landets äldsta icke kyrkliga byggnad fanns i Ingatorp trodde först inte experterna att det var sant. Nu hoppas man att Jönköpings länsmuseum ska forska vidare när det gäller bakgrunden. Hur kom det sig egentligen att byggnaden står där den står i dag?

Den gamla kyrkboden till vänster på bilden. Här ser man att den är mycket högre än en vanlig bod.

Den gamla kyrkboden till vänster på bilden. Här ser man att den är mycket högre än en vanlig bod.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2009-01-26 07:40


I somras skrev vår tidning om att Ingatorp har en bod som är Sveriges äldsta allmänna byggnad som inte är kyrklig, och att boden står på kyrkogården.
- Det finns säkert många byggnader i Sverige som vi inte känner till åldern på, men av de hus som är daterade så är den här den äldsta, konstaterar arkitekten och Eksjöbon Lennart Grandelius.

Från medeltiden
Allt började för några år sedan när Svenska föreningen för byggnadsvård hade sitt årsmöte i Eksjö.
Mötet avslutades med diverse utflykter och ett besök på Ingatorps kyrka var ett av dessa resmål. Alla följde inte med in i kyrkan, bland annat en av Sveriges främsta timmermän. Han fick syn på den gamla bod som står på Ingatorps kyrkogård och utbrast:
- Den här måste vara från medeltiden!
Lennart Grandelius, som är mycket insatt i kulturhistoriska byggnader, fick höra talas om detta.
- Timmermannen är en av mina kollegor och när han sa att boden var från medeltiden så tänkte jag att han vet vad han pratar om. Då hade det börjat pratas om den här boden som en sensation.

Tre provtagningar
Grandelius ville ta reda på hur gammal byggnaden egentligen var och fick pengar till att göra prov för att skicka till Lunds Universitet. I samma veva undersöktes ytterligare en bod som står på kyrkogården i Ingatorp och två byggnader som finns på Bellö kyrkogård.
Efter att proven undersökts fick Grandelius ett samtal om att ett av proven var tvungen att göras om - provet på en bod i Ingatorp. När han frågade varför fick han svaret att provet visat att boden var från tidigt 1200-tal, vilket ansågs vara nästan osannolikt. Så gamla byggnader har det bara hittats högre uppåt landet, där miljön inte är lika fuktig som den är i Småland.
- Om boden stått någonstans runt Mora hade det varit en annan situation, men nu fick jag alltså ta nya prover, berättar Grandelius.
Nästa prov visade samma sak och han fick göra om det ytterligare en gång. Det visade sig då att virket var för dåligt för att kunna ta prov och Grandelius fick svaret att boden förmodligen var från 1850-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om