Bomber som läromedel

Vanliga lärare lär bäva. För sällan är det aktuellt att åtta och ett halvt ton bomber anländer till en utbildning.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2007-11-24 05:30

Men så är ju inte SWEDEC i Eksjö någon direkt "vanlig" skola. Utbildningsmaterielet som i höst anlänt handlar om totalt 24 lastpallar med olika sorters ammunition såsom exempelvis flygbomber, bombkapslar och robotar. Det kommer från världens största ammunitionsmuseum i Landhorst i Holland.

Utbildningsassistent Joakim Engblom har koll på grejerna och guidar runt bland ryska och amerikanska bomber av äldre och nyare snitt, lyckligtvis utan möjlighet att återanvändas.
Vi stannar bland annat vid en 1 500 kilo tung amerikansk MK 82 med målsökarsystem, en rysk ABK 250 som när den skjuts iväg ger 50-60 mindre bomber i anfallet och en kompakt amerikansk Cluster CBU.
- USA och Ryssland lägger ner ofantligt mycket pengar på försvarsindustrin, säger han och visar en rysk missil.
Det känns lite märkligt att gå bland alla bomberna. I dag finns de i Eksjö som ofarligt skrot men en gång har de tillverkats för att sprida död, fruktan och förintelse.
Som i all industri utvecklas även det här området och ammunitionsröjarna försöker hålla så jämna steg man kan för att skaffa information om vapnen som man ska röja.
- Det de släpper i dag får vi röja imorgon, konstaterar Joakim Engblom.
I vanliga fall brukar Försvarets Materielverk köpa in materiel och dela ut till aktuella utbildningsplatser men för att vara väl framme och få det man anser sig behöva har Swedec valt att skaffa materielet själva.
- Vi fick ett unikt tillfälle och behovet av materiel har funnits ett tag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om