Brandlarmet var bortkopplat

Det har funnits automatiska brandlarm i det kulturminnesmärkta trähuset där en 25-årig kvinna omkom. Larmen var kopplade direkt till SOS Alarm och Räddningstjänsten. Men larmen kopplades bort för flera år sedan

Eksjö/Mariannelund2015-08-21 07:03


En medveten strävan att skydda husen i Gamla stan finns och för tiotalet år sedan inleddes ett projekt "Tidig upptäckt av brand", i det aktuella kvarteret. Satsningen omfattade Cicelören ett till fem.

I TUB-projektet som sträckte sig över några år deltog Eksjö kommun, Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen och bortåt 60 platser i gamla stan, allt från lägenheter, portlider, loftgångar, soprum, portar, butiker och företag i fastigheterna fick automatiska brandlarm kopplade till larmcentralen och Räddningstjänsten.

Projektet var finansierat men när det togs slut överläts kostnaden och ansvaret till fastighetsägarna. En kostnad som ansågs för hög och brandlarmen har sålunda kopplats bort i flera fastigheter.

Så ska ha skett för flera år sedan och så också i den nu nedbrunna fastigheten.

- Vi har inga krav på att man måste ha automatiska brandlarm och det gäller inte heller för kulturminnesmärkta hus. Det fanns brandvarnare i varje lägenhet och det ska ha funnits även i den lägenhet där det började att brinna, berättar räddningschef Micael Carlsson.

Hela artikeln kan du läsa i fredagens tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om