Brandmän ett måste för småorter

Som det ser ut i dag måste räddningstjänsten snabbt få fatt i fler personer som vill bli brandmän/kvinnor. - Vi behöver fler deltidsbrandmän i både Mariannelund och i Hjältevad, säger Björn Malmgren.

Eksjö/Mariannelund2012-10-23 06:31

Räddningstjänsten har det tufft just nu. Inom en snar framtid kommer flera deltidsbrandmän sluta, främst på grund av ålder men också av andra skäl.
I helgen hade räddningstjänsten en värvningsdag i Hjältevad och snart är det dags för Mariannelund.

Akut behov
- Vi är i stort behov av deltidsbrandmän. Det mest akuta är nu i Hjältevad. Vi behöver minst ha tre personer men på sikt upp mot fem, säger Björn Malmgren, brandmästare.
Nästan 200 inbjudningar hade skickats ut inför helgen. Och det var ett 60-tal som kom till räddningstjänsten i Hjältevad.
- Det är väldigt svårt att få tag i brandmän till de mindre orterna. De som är intresserade bor oftast en bit bort från stationen och kan därför inte komma inom rimlig tid, säger han.
Just i Hjältevad är inställelsetiden på åtta minuter istället för de fem som det brukar vara.
- Vi har ökat med några minuter för att de som bor i Ingatorp ska hinna ta sig till stationen i Hjältevad, berättar han.
Just nu är det 15 personer som arbetar som deltidsbrandmän i Hjältevad, men det behövs minst tre personer till - och det är nästintill akut. Det ultimata vore att man fick in fem personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!