Brett bredband i Eksjö

Majoriteten av Höglandskommunerna bygger nu ut sitt bredbandsnät. Eksjö är en av dem. Eksjö tätort fick sitt nät redan 1999 men nu är det dags för orterna omkring. Tre arbetslag är för närvarnade igång och arbetar på olika håll i kommunen med att ge resterande delen av kommunen tillgång till bredband.

Lars-Erik Spaak från Eksjö Kommun och Bo Halldin från Vägverket Produktion diskuterar det fortsatta arbetet med bredbandsutbyggnaden.

Lars-Erik Spaak från Eksjö Kommun och Bo Halldin från Vägverket Produktion diskuterar det fortsatta arbetet med bredbandsutbyggnaden.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2003-09-09 06:38

Från Eksjö till Mariannelund ska ett rör läggas 55 centimeter ner.
Det fylls med kablar som ska ge landsortsborna i kommunen tillgång till snabb internet. Bredbandsnätet är ett så kallat öppet nät.
Olika företag kommer att ha tillgång till nätet och därifrån sälja sina tjänster.
En stor fördel med ett öppet nät är att det ger möjlighet till statsbidrag, vilket naturligtvis är välkommet i dagens kräva tider för kommunerna. Projektet är kalkylerat till cirka tretton miljoner kronor. En tredjedel kommer från staten. Resten delas mellan en EU-finansiering och kommunen. Grävarbeten har påbörjats i Mariannelund för att förbereda anslutning till bredband.
Bredbandsnätet kommer att "komma in" till Mariannelund via Linnerydsvägen och Mariannelunds Gård, längs med gärdena i kanten av murarna vid Mariannelunds Gård och korsa allén till en teknikbod i närheten av telestationen. ADSL
- Där kommer vi att komma in med våra rör och fiber och länka ihop oss med en telestation, berättar Lars-Erik Spaak på Eksjö kommun.
Därefter går fibern över på ADSL-kommunikation via telefonledningen och det är den formen av snabbare internet som kommer att erbjudas de flesta vanliga datoranvändare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om