Brist på boende för unga och äldre i Eksjö

Det är svårt att få tag på bostäder i Eksjö. Högskolecentrum tog i år in 55 elever - få har någonstans att bo då det är ont om lediga lägenheter. Och de äldre kan inte sälja sitt hus - för det finns inga handikappanpassade lägenheter.

Eksjö/Mariannelund2007-08-29 06:58

"Leva, bo och arbeta i Eksjö kommun" hette bomässan som arrangerades i samband med Eksjö stadsfest. De lokala mäklarna, fastighetsägarna, husföretagen och kommunens plan- och byggavdelningar visade sitt utbud i Stadshuset. Även kommunens övriga verksamheter som förskola, utbildning, fritid, näringsliv och personal medverkade för att visa vad kommunen har att erbjuda dem som går i bostadsbytartankar.
Bakom förslaget till mässan stod Göran Persson (m) och ledningsutskottet som 8 maj beslutade om genomförandet.

Bidrag till hiss
Framför allt lockade mässan många äldre som var oroliga inför framtiden. Kön till servicehusen är långa och då måste man söka efter andra alternativ. Kanske bygga en hiss så att de äldre slipper gå i de långa trapporna? Men riktigt så enkelt är det inte.
- När det gäller hissar i centrala Eksjö är det ett problem då man bland annat inte får bygga hissar i gamla stan på grund av att det är kulturmärkta byggnader plus att det inte går på grund av arkitekturen, säger Kurt Jansson från kommunens plan- och byggavdelning.
Han förklarar att man som privatperson annars kan få bidrag för att kunna få en hiss i sitt hus, men om personen flyttar tas i så fall hissen bort. Om fastighetsägaren är intresserad av att behålla hissen får de själva stå för kostnaderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om