Bröderna tog med pappa på hans livs resa

Fyra söner och en pappa. I en husbil. I nio dagar. 358 mil tur och retur Vimmerby. Det låter kanske som en mardröm, eller en drömsemester - med minnen för livet.

Eksjö/Mariannelund2015-09-05 04:05


Just precis så blev det för Seth Linder när hans grabbar tog med honom till Kebnekaise. En resa ingen av dem kommer glömma.

Att någon gång få se norra Sverige. Det var en dröm Seth Linder i Mariannelund haft under lång tid. I december förra året fyllde han pensionär, och äldste sonen Andreas blev 40.

- I samband med födelsedagarna bestämde vi oss för att göra en resa med husbilen till Kebnekaise, och även ta med Arvid, Are och Alfred.

- I februari bokade vi, då blev det mer konkret. Och sedan gick det ju inte att backa ur, säger Andreas Linder.

Ingen i gänget var särskilt vältränad inför resan, medger de. De förberedelser som gjordes handlade mest om utrustningen.

- Bra kängor, ryggsäck och strumpor. Det är nog viktigast av allt. Och tillräckligt med mat. Vi slarvade med det under sista etappen, säger Andreas.



Från fjällstationen till toppen var det enligt kartan cirka en mil, men vandringen blev nästan tre mil fram och tillbaka. Säkert på grund av alla små krokar hit och dit bland stenarna.

- Vandringen var mer påfrestande än jag trodde, men efter att ha tagit oss ända upp till toppen insåg vi att den första sträckan på 19 kilometer inte var så farligt trots allt, säger Are.

- Det jag tycker var psykiskt jobbigt var att komma upp över en stentopp, och se ytterligare en stentopp. Och sedan ännu en, säger Arvid.

Den som möjligen hoppats på att vara ensam i fjällvärlden bedrar sig rejält. Området är fullt med turister.

- Det var kö upp till toppen, och det är ingen platå direkt. Vi fyra fick knappt plats på en gång. Men en otrolig känsla att vara där tillsammans förstås.

- Men det var bra stämning bland alla vandrare, säger Alfred. Man går om varandra då och då, hejar lite och pratar.

Läs hela reportaget i lördagens papperstidning - eller i vår e-tidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om