Brunn starkt förorenad

De uppföljande provtagningarna av marken vid den före detta impregneringsanläggningen i Hjältevad visar på stabila värden i tre av fyra provbrunnar. I den fjärde brunnen har däremot arsenikhalten stigit till oroväckande nivåer.

Tre kontrollbrunnar upprättades efter saneringen. Tre utanför det gamla impregneringsområdet visar på låga och stabila värden. Men en brunn innanför området, här har arsenikhalterna stigit oroväckande.Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Tre kontrollbrunnar upprättades efter saneringen. Tre utanför det gamla impregneringsområdet visar på låga och stabila värden. Men en brunn innanför området, här har arsenikhalterna stigit oroväckande.Foto: Arkiv/Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-20 15:00

Invid Hjältevads idrottsanläggning hade dåvarande Televerket en impregneringsanläggning för telefonstolpar. 

Stora mängder kemikalier hanterades och det medförde en hel del spill som gick rakt ner i marken.

När verksamheten lades ner lämnades platsen med sina stora mängder föroreningar.

Under sommaren 1997 genomfördes en stor sanering av området. Denna satsning var vid den tidpunkten mycket speciell och rönte stort intresse. Saneringsmetoden i fråga hade nämligen aldrig tidigare tillämpats i så stor skala som nu blev fallet.

27 000 ton

Bortåt 27 000 ton jordmassor som innehöll stora mängder med främst arsenik, koppar och krom behandlades genom att jorden tvättades.

När saneringen avslutades var marken renad på gifter till en då accepterad nivå. Markområdet överläts därefter till Eksjö kommun.

Ett kontrollprogram inleddes med länsstyrelsen som tillsynsmyndighet.

Fyra kontrollbrunnar har anlagts och i dessa har provtagningar och analyser skett av grundvattnet. Tre av dessa är placerade utanför anläggningen. Den fjärde finns innanför området.

Provtagningarna i brunnarna utanför området varit stabila och har inte visat tecken på förändring. De har visat på låga halter av arsenik, koppar och krom.

Ökat rejält

Värre har det varit med den fjärde brunnen inom området. Här har värdena ökat år till år och ökningen synes inte bara vara tillfällig.

För ett par år sedan utvärderades ökningen och det bedömdes att orsaken behövdes kartläggas samtidigt som spridningen i marken och grundvattnet borde utredas mer.

TeliaSonera AB ansvarar för utredningen och en handlingsplan har tagits fram av Sweco, Statens geologiska institut, Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan.

Vid den första provtagningen i den aktuella brunnen låg arsenikhalten på 40 mikrogram per liter i grundvattnet.

Vid den senaste provtagningen låg värdet långt mycket högre, 450 mikrogram per liter.

- Det innebär att grundvattnet är starkt påverkat av arsenik, konstaterar miljö- och hälsoskyddsinspektör Eva-Britt Andersson på Eksjö kommun i en tjänsteskrivelse.

Nya mark- och grundvattenundersökningar ska nu göras med start i höst. Dessa ska utvärderas för att försöka reda ut varför koncentrationen ökar. Man ska även försöka kartlägga föroreningens källa och dess spridning nu och framdeles. Efter det tas också ställning till om det behövs åtgärder för att begränsa spridningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om