Bruzaholmsmannen fick villkorlig dom

Domen i det så kallade Bruzaholmsärendet kom i går eftermiddag. Mannen, som bland annat åtalades för att ha låst in sin sambo i en campingstuga i många år, fick villkorlig dom för endast misshandel och ofredande.

Eksjö/Mariannelund2008-11-07 07:28

Eksjö tingsrätt ogillade fyra av sex åtalspunkter. Han friades därmed från punkterna olaga frihetsberövande, misshandel av kvinnan någon gång under mars 2006 och oktober 2007 och misshandel av kvinnan under augusti 2008.
Rätten ansåg att han gjort sig skyldig endast till misshandeln av kvinnan den 22 november 2007 och att han ska ha ofredat kvinnan under tiden 5 september 2003 till 27 augusti 2008, genom att kasta en flaska mot henne.
I lagen står det att en person endast kan dömas för fysiskt frihetsberövande eller möjligen att personen binds fast eller bevakas. Att med psykologiska medel skaffa övertag över en annan människa betraktas alltså inte som ett frihetsberövande i lagens mening. Det är anledningen till att mannen frias för olaga frihetsberövande. Det påpekas också att uppgifterna om att kvinnan varit inlåst byggt dels på kvinnans egna uppgifter samt vad två vittnen berättat i polisförhör. Dessa vittnen berättade inte samma sak i rätten, då de sa sig inte minnas eller ha blivit felciterade.
"Omgivningens uppfattning om att hon varit inlåst tycks främst basera sig på att kvinnan aldrig gick ut ensam. Det kan ha sin förklaring i det udda sätt på vilket paret levde", står det i domen.

Vanskött
Vidare står det att omständigheterna kring campingstugans lås och det faktum att mannen inte lagat låset, kunnat ha en rimlig förklaring.
"Med tanke på hur vanskött allt annat var i campingstugan, var det inte konstigt att låset förblev trasigt. Mannens uppgifter om att sätta upp en kedja för dörren för att i första hand stänga ute andra är också fullt rimligt", står det i domen.
Tingsrätten ansåg det inte rimligt att någon sett kvinnan låsas in med en nyckel, eftersom det inte hade behövts en nyckel för att låsa in henne. Det hade räckt med att bara ställa ut de båda låskolvarna och stänga dörren. Hon hade inte kunnat öppna dörren från insidan. Mannen ska även ha berättat att detta ska ha skett vid några tillfällen att han låst in henne - av misstag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om