Bruzaholmsmannen släppt i väntan på dom

6 november kommer domen i Bruzaholmsmålet. Fram tills dess ska mannen släppas fri. Det beslutades i Eksjö tingsrätt i går.

Åklagare Klas Lorefors sa att Bruzaholmsmannen kan få 3,5 års fängelse om han döms för samtliga brott.

Åklagare Klas Lorefors sa att Bruzaholmsmannen kan få 3,5 års fängelse om han döms för samtliga brott.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2008-10-24 06:22

Bruzaholmsmannens försvarsadvokat Uno Karlsson hade en bra slutplädering, vilket även åklagare Klas Lorefors medger.
Uno Karlsson inledde med att berätta hur synd det var om mannen för att media skrivit så mycket om fallet.
- "Bruzaholmsmannen hade låst in kvinnan i nio år". Visst blev alla upprörda av medias krigsrubriker. Men då kan vi fråga oss; rör det sig verkligen om detta paret? En ms-sjuk kvinna och en man som hjälpt henne på alla sätt, allt från medicinering till att bära hem matkassar. Bägge två hade valt att leva utanför samhället. Skillnaden var att hon använde sitt riktiga namn och hade bidrag, medan han använde att annat namn och valt att avstå från bidrag som han egentligen hade rätt till, sa advokaten.

Ingen relation
Uno Karlsson fortsatte:
- När vi hört dem var för sig verkar de inte vara sambo eller ha en relation. De har bara valt att dela bostad och ekonomi. Kvinnan har själv sagt att de inte hade några känslor för varandra.
Försvaret lyfte fram just detta för att relationen är viktig för att en person ska kunna dömas för grov kvinnofridskränkning. Då krävs det att de haft en nära relation.
- Media har jämfört Bruzaholmsmannen med Josef Fritzl för att sälja lösnummer. Men detta är en helt annan typ av rättegång. Låt er inte luras av vad media rapporterat, sa Uno Karlsson.
Vidare lyfte han fram bilderna på campingstugan som publicerats i tidningar. Visst såg det förfärligt ut, men det är inte brottsligt att inte städa, menade advokaten och påpekade att det varit lika mycket mannens som kvinnans ansvar att hålla snyggt i hemmet.
- Vi har hört kvinnan på video och visst kan jag hålla med om att hon är en sympatisk person som är lätt att tycka om. Men det går inte att döma enbart på hennes uppgifter, sa advokaten och pekade på flera punkter där kvinnan sagt orimliga saker:
Att hon hoppat ut från tionde våningen utan att skada sig.
Att hon bott i ett höghus i Bruzaholm.
Att hennes vän är död (han lever).
Att campingstugan haft två rum (den har bara ett).
Att toaletten funnits i stugan (stämmer inte).
Att hon och mannen cyklat 20-30 mil på cykel (orimligt, menar advokaten då kvinnan knappt kan gå och mannen bara har ett ben).
Att hon periodvis kallat Bruzaholmsmannen för sitt ex namn. Exet ska enligt den åtalade ha misshandlat kvinnan. Kan hon ha blandat ihop dem?
Att hon beskrivit den som misshandlade henne som en man med kort, ljust hår (Bruzaholmsmannen har långt, mörkt hår).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om