Buskörningar oroar och upprör i Mariannelund

Buskörningarna i Mariannelund oroar och samhällsbor säger att de nästan kan ställa klockan efter dem. Ortsbor har till och med börjat ställa ut fordon för att buskörarna ska få trängre när de kommer i full fart.

Eksjö/Mariannelund2017-01-15 14:50

- Nu är de på gång igen, säger ett par ortsbor, som vid det här laget nästan börjat vänja sig vid körningarna.

På avstånd hörs det hur det gasas av bilar. I närheten men inte intill men så nära att det hörs genom rutorna trots tv:n är på.

Den här gången är klockan sisådär halv åtta på kvällen.

En kväll som många andra.

- De kommer snart här förbi, säger de och berättar var bilarna brukar köra, bland annat förbi området vid skolan och torget.

Just den här kvällen tar förarna en annan runda. Annat var det dagen innan då de boende nästan trodde de skulle få in bilarna i huset.

Andra ortsbor berättar att det körs rally till rondellen och tillbaka men även från Bobinen till Herrgården.

Bilar som kör rally med varandra har blivit ett samtalsämne i Mariannelund de senaste månaderna och polisen har fått flera samtal. Många har blivit oroliga och arga över de, som inte bara stör, utan riskerar utsatta andra för fara.

Oftast har trafiken ägt rum senare delen av kvällarna. Även om det gått väldigt fort har registreringsnummer men även filmning av fartsyndarna kunnat ske av ortsbor.

Att tro att det skulle minska för att det blev snö och halka gav ingen uppmuntran, för då kom glädjen att sladda fram.

På senare tid har till och med ortsbor flyttat ut mindre värdefulla fordon på gatuparkeringarna, för att göra gatorna trängre.

Områdeschef Daniel Jobs har fått till sig att det förekommer buskörning i Mariannelund, som på flera andra orter. Men som det oftast är, har det varit lugnt, när polisen varit där.

Så också senast när polisen besökte samhället.

Att busköra som ortsborna beskriver är enligt Daniel Jobs naturligtvis inte okey i lagens mening och kan ge böter.

Men vill det sig illa kan någon naturligtvis skadas.

Det behöver inte vara höga hastigheter för att det ska kunna ske, säger Daniel Jobs.

Att råka få sladd är ingen som rår på men att orsaka sladd är en annan sak och kan självklart ge en överraskning åt föraren också.

Att ortsborna tar registreringsnummer och filmar händelserna kan vara till hjälp att påvisa fenomenet men förarna måste tas på bar gärning.

Polisen måste själv se körningen och föraren.

Det är inte bara i Mariannelund som buskörningarna blivit ett problem. I Ingatorp störs också allmänheten på den sortens trafik. Inte heller landsbygden runt omkring verkar vara fredad.

Efter nysnön i lördags kunde sicksackkörning av bilar långt ut bland snöpinnarna konstateras av tidningen hela sträckan från Skede (var den började är oklart) förbi Bellö, Kråkshult, Karlstorp och ända till... Mariannelund.

Inte ens i kurvor och backkrön längs den flera mil långa sträckan var bilspåren på rätt sida vägen.

I Vetlanda, där möjligen bilisterna varit, har problemet med buskörning blivit så stort att polisen nu sätter in extra resurser med bland annat civila spanare för att få fatt på förarna. Ingen person har än så länge skadats men staket har körts sönder och medborgare har börjat kasta saker på bilarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om