Butikschef inför rätta för förskingring

I torsdags ställdes en 54-årig kvinna från Storebro inför rätta i Eksjö tingsrätt, misstänkt för att förskingrat 260 403 kronor när hon jobbade som butikschef på Konsum i Mariannelund.

Eksjö/Mariannelund2008-10-03 06:40

Kvinnan var under perioden 1 oktober 1996 till 14 oktober 2003 anställd som butikschef för Konsum i Mariannelund. Hennes ansvar var bland annat att redovisa dagskassan.
Från början fanns det 10 000 kronor i växelkassan och den summan höjdes senare till 15 000 kronor.
I butiken fanns även en så kallad lottkassa med lotter från Svenska Spel. Pengarna skulle regelbundet betalas in till Svenska Spel och Konsum fick en viss provision på det som såldes.

Saknades pengar
Pengarna från dagskassan skulle sättas in på banken första vardagen efter dagens slut.
Men så småningom upptäcktes det att butikschefen ibland väntat nästan en månad med att sätta in pengarna på banken. Det saknades även pengar från dagskassan.
Kvinnan konfronterades och plockade då fram bankavier ur handväskan med de saknade dagskassorna. Hon hade ingen förklaring till varför det saknades pengar. Hon sa att hon tagit pengar från dagskassan för att lägga i lottkassan, då hon tidigare upptäckt att det saknades pengar där.
- Redan runt år 2000 upptäckte jag att det saknades sammanlagt 100 000 kronor från lottkassan. Jag hade inget förtroende för ledningen och ville dessutom visa mig duktig och inte erkänna att jag inte hade koll på vart pengarna hade tagit vägen, sa den före detta butikschefen och fortsatte:
- Jag vet att det var fel av mig att flytta pengarna mellan kassorna, men gjorde det bara för att dölja att det saknades pengar från dagskassan. Jag var tvungen att betala Svenska Spel och då pengarna saknades plockade jag från de andra kassorna så länge. Sedan rullade det på och jag blev nästan lättad när det hela upptäcktes.
Hon påstår dock att hon inte tagit pengarna för egen vinnings skull. Vid tillfället hade både hon och hennes man fasta heltidstjänster och fick ut cirka 16 000 kronor i månaden efter skatt. Inga barn bodde hemma vid den aktuella tidpunkten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om