Byggnadsvård för stora och små

Den årliga Kvarnarpsdagen ger besökarna möjlighet att både se och lära sig mer om byggnadsvård. Möbelrenovering, snickeri och måleri för äldre hus var exempel på något som väckte stort intresse.

Eksjö/Mariannelund2007-06-21 06:29

Arja Karppinen var en av hantverkarna som medverkade under dagen. Hon visade måleri för gamla hus och material som användes mycket förr.
- I dag är det många som har gamla hus som är intresserade av hur man underhåller och reparerar dem, berättade hon. Dessa gamla metoder är både miljövänliga och gör så att materialet åldras på ett fint sätt.
Arja Karppinen höll själv på att måla på lumppapp, något som fanns innan cellulosatapeterna kom.
- Dessa användes mycket på 1700-talet, på bland annat Drottningholms slottsteater.
Arja Karppinen berättade vidare att många inte känner till att man faktiskt kan måla med sådana enkla saker som öl och filmjölk.
- Om du sett bilder av 1920-talskök så kanske just dessa är målade med filmjölk.
På ett annat ställe stod representanter från Eksjö museum. De hade inriktat sig särskilt på timring för barn, ett sätt att locka fler barnfamiljer till Kvarnarpsdagen. Barnen fick prova på att bygga ett eget timmerhus. Det blev som en liten tidresa eftersom de dessutom fick diskutera vad man bygger med i dag och använda de gamla mätsystemen som tum och fot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om