Cecilia är Sveriges bästa lärare – och hon kommer från trakten

Landets bästa svenska lärare kommer från Eksjö kommun. Cecilia Peña, bördig från Bruzaholm och Hult, tilldelas Svenska akademin svensklärarpris. Hon tilldelas priset vid Bok och Biblioteksmässan i Göteborg på lördag.

Cecilia Peña får Svenska Akademins pris på lördag. Foto: Anders Wikberg

Cecilia Peña får Svenska Akademins pris på lördag. Foto: Anders Wikberg

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-09-23 13:00

Svenska Akademin delar varje år ut ett pris till Årets svenskalärare. Priset har delats ut sedan 1987 och tilldelas lärare som genom sin gärning stimulerat intresset hos unga människor för svenska språket och litteraturen. I år prisas förstelärare Cecilia Peña.

Cecilia Peña som hette Söderberg i efternamn tidigare är ursprungligen från Bruzaholm och Hult. Hon gick gymnasiet i Eksjö och tog studenten 1993. Hon utbildade sig i Växjö och Göteborg. Från år 2000 och tre år framåt arbetade hon som lärare på Grevhagsskolan i Eksjö.

Därefter gick flytten till Stockholm I dag är hon bosatt i Stockholm och jobbar på Nya Elementar i Stockholm. Här undervisar hon högstadielever i svenska och engelska.

Hon har varit engagerad i att driva lokala forskningsprojekt på skolan för att utveckla den egna undervisningen. Hon är också författare av läromedel i svenska.

Hon har fått sina elever att delta i bloggande i litteraturundervisningen, vilket gjort att de kontaktats av förtjusta författare.

- Att få priset betyder oerhört mycket och är en bekräftelse att man verkligen gör något bra. Jag har jobbat på många olika fronter både med läromedel och att försöka få in den nya tekniken i undervisningen. Jag har också jobbat jättemycket med läsning och drivit forskningsprojekt på skolan, beskriver hon.

- Det viktigaste i mitt arbete är att väcka lust att läsa och nyfikenhet på böcker. Jag vill hitta den gnistan hos eleverna så att de fortsätter att läsa även efter skolan, säger hon.

I samband med bokmässan får hon ta emot priset som Årets svenskalärare.

I priset ingår 50000 kronor.

Övriga pristagare som tilldelas pris av Svenska Akademin är lärare Johan Aasa, Stockholm, Martin Ahlstrand, Göteborg och Josefin Nilsson från Örebro.

Under bokmässan kommer Cecilia Peña berätta hur hon arbetar med att stötta elever och hennes strategier för läsförståelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om