CHOCKBESKEDET: Apoteket stänger helt över sommaren

Apoteket Furan i Mariannelund stänger helt över sommaren och sensommaren. Ica Nära Mathörnan blir apoteksombud men ingen receptbelagd medicin går att få ut samma dag.

Foto: Scanpix

Eksjö/Mariannelund2016-06-08 05:41

För några veckor sedan stängde apoteket tre av fem dagar i veckan i Mariannelund. Det har mötts av stor oro och frustration i samhället.

Från och med den 17 juni blir det dock stängt alla dagar då apoteket väljer att bomma igen helt från den 17 juni fram till den 5 september.

För att göra det möjligt för ortsbor och andra att handla mediciner och andra apoteksprodukter har Apoteket skrivit avtal med ortens Ica-butik som blir ombud.

- Jag och den nya regionchefen Patrik Karlsson har varit i butiken idag (läs igår). Det kommer att sättas upp en modul i anslutning till kassan där receptfria varor kommer att finnas, berättar apotekare Ninna Andermo Hallåker, som är ansvarig för verksamhetsstöd.

- Vi har under en längre tid arbetat hårt för att upprätthålla en bra servicenivå på Apoteket Furan i Mariannelund. Tyvärr har vi inte lyckats, vilket vi beklagar. Därför har vi avtalat om ett apoteksombud.

Hoppades

Hon medger att man från apotekets sida hittills varit dåliga att kommunicera med både vårdcentral, kommun och kunder men menar att det berott på att man i det längsta hoppats, att man skulle lösa situationen.

- Men nu har vi tänjt på gummibandet så långt så det nästan brister.

Apoteket har själv använt sina egna resurser men har den senaste tiden tvingats lösa det hela med bemanningsföretag.

Den här gången har apoteket varit i kontakt med både Eksjö kommun, vårdcentral och Migrationsverket för att informera om sommarstängningen och det nya ombudet. Medlemmar i kundklubben i området kommer få ett informationsbrev hemskickat och det kommer att finnas informationsfoldrar på Ica och vid apoteket.

Apoteket hävdar bestämt att ambitionen är att det bara ska bli sommarstängt.

- Det är olyckligt att vi inte lyckats med bemanningen under sommaren. Vi fortsätter att arbeta för att hitta en lösning för att kunna erbjuda en bra servicenivå, säger hon.

- Även om inte tjänsten på Apoteket i Mariannelund finns bland våra utannonserade jobb så finns det en tjänst ledig, säger hon och betonar att ambitionen verkligen är att apoteket ska öppna som vanligt igen.

Hon berättar att det på farmaceut-utbildningen i Kalmar finns flera personer från norra Kalmar län, vilket gör att det ser ljusare ut. Förhoppningen är att de eller någon av dem vill stanna i sin hembygd när de är klara med utbildningen.

Öppet längre men längre tid

Att Ica blir ombud innebär att apoteksvaror kan hämtas ut under betydligt generösare tider än vad som gällde för apoteket, eftersom utlämningen följer butikens öppettider.

Men rådgivning kring läkemedel går inte att få och dessutom blir det en fördröjning med en till två dagar (jämfört med ett öppet apotek) innan man får sin receptbelagda medicin.

- Om man är akut sjuk så får vårdcentralen skicka med jourdoser, säger hon.

Hur fungerar det för den som vill ta ut medicin i Mariannelund via ombudet?

- I bästa fall så har man ett e-recept så det finns digitalt. Om man har en smartphone så kan man beställa sitt recept den vägen.

Och om man inte har det?

- Då kan man gå in på apoteket.se men då måste man kunna legitimera sig med ett bank-id.

Och om man vare sig har en sådan telefon, dator eller bank-id?

- Då kan man ringa 0771-450450.

De i samhället som är asylsökande och saknar de fyra siffrorna. Hur gör de?

- Är man asylsökande får man ett pappersrecept. Man går till ombudet, får ett kuvert som skickas till kundserviceenheten. Men då tar det ytterligare en dag (upp till tre vardagar) eftersom det måste skickas, beskriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om