Dagen efter översvämningarna

De vyer med allt vatten som kunde skådas i Mariannelund på söndagen kändes på flera håll ganska overkliga på måndagen då vattnet sjunkit undan. Nu håller bygdens folk andan om det ska bli nya regn.

Området mot äldreboendet Solgården vallades in på måndagseftermiddagen då Ingatorpssjön bredde ut sig och vattennivån uppströms fortsatte stiga.

Området mot äldreboendet Solgården vallades in på måndagseftermiddagen då Ingatorpssjön bredde ut sig och vattennivån uppströms fortsatte stiga.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-07-10 04:07


I Ingatorp tömde ortsbor regnmätare på mellan 25 och 30 millimeters innehåll. I Mariannelund, Karlstorp och Pauliström handlade det på vissa håll om mellan 130 och upp till nästan 150 millimeter.

Sjönk
Översvämningarna i centrala Mariannelund sjönk natten till måndagen undan och Räddningstjänsten började på dagen att avveckla sin insats på orten utom på några få platser.
- Vi har några enstaka platser och hus där vi fortfarande pumpar vatten, säger brandmästare Bernt Westerström på måndagen.
Som en följd av översvämningarna blev det skador på broar vid Centralgatan, Hantverksgatan och på Storgatan.
- Vi har besiktigat den på Hantverksgatan nu och kommer att öppna den för trafik, säger Rickard Palmgren på Eksjö Energi vid lunchtid på måndagen.
Broarna vid Bobinen och Herrgårdsparken var fortsatt avstängda då vatten rann över.

Å blev flod
Söndagens översvämning i Mariannelund orsakades främst av den i vanliga fall så stillsamma Hässleby å som plötsligt förvandlades till en ilsken flod.
- När räddningstjänsten skulle ta sig in i det grå huset och gick köksvägen stod vattnet 1,5 meter högt där, säger räddningschef Micael Carlsson.
- I morse hade vattnet sjunkit 94 centimeter mot i går (söndags). Det har sjunkit rejält i bäcken och är nästan nere i sin normala fåra. Vi har inga tecken på att det ska stiga igen i den ån, säger han.

Håller andan
Men medan Hässleby å börjar återgå till en snäll å vänds nu blickarna mot Bruzaån. På söndagskvällen låg flödet på 16 kubikmeter i sekunden.
Tills måndagen hade det höjts tio kubikmeter - i sekunden!
- Vi har väldigt höga flöden i Bruzaån. Det är uppe i 26 kubikmeter i sekunden. Men det har legat på den siffran i några timmar nu så vi har en liten förhoppning att kulmen är nådd.
- Nedre dammen vid Bobinen är maximalt öppnad men övre dammen ska öppnas lite till, säger han på eftermiddagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om