Dags ta fram sparhåven

Hässleby och Ingatorps pastorat måste spara nästa år. Orsaken är att folk tjänat mindre under finanskrisen och att inkomstskatterna sålunda minskat. Det får nu konsekvenser för Svenska Kyrkan och dess församlingar.

Eksjö/Mariannelund2010-12-03 07:27

För tio år sedan ersattes den gamla församlingsskatten av en kyrkoavgift, en frivillig avgift till kyrkans verksamhet och en obligatorisk begavningsavgift. Kyrkoavgiften betalas endast av de som är medlemmar i Svenska kyrkan.
Begravningsavgiften däremot betalas av alla som är folkbokförda i Sverige.

Släpar efter
När den svenska ekonomin i stort börjar vända tillbaka efter finanskrisen, sker en eftersläpning för församlingarna. Då kyrkoavgiften kommer till församlingarna med viss eftersläpning har Hässleby och Ingatorps församlingar haft ganska god ekonomi de senaste två åren.
Men nu är sötebrödsdagarna över.
- De pengar som betalas in i år får vi om två år. De pengar som betaldes in 2008 tilldelas oss nu, säger kyrkoherde Åke Eldberg.

Mindre inkomster
Under finanskrisen tjänade många invånare mindre pengar och sålunda betalades lägre skatter och avgifter in, vilket nu drabbar kyrkan. För Hässleby och Ingatorps pastorat innebär det en halv miljon kronor mindre i plånboken enligt gällande prognos.
För att spara in de pengarna har församlingarna tittat på en dyr post, nämligen uppvärmningen. När fjärrvärmen byggs ut i Mariannelund ansluter sig Hässleby kyrka och dess församlingshem till det uppvärmningssystemet. Något som väntas kunna ske under nästa år.
I Kråkshult satsas i sin tur på jordvärme.
- Det hade vi hoppats skulle kunna ske före årsskiftet men nu kom kylan och snön, så nu är det osäkert om det hinns med, säger Åke Eldberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om