Dansproffset satsar i Mariannelund

Som tioåring valde Jacqueline "Jackie" Mjambi Maina att satsa på dansen och redan som 17-årig började hon dansa professionellt. Sedan i mars har Jackie bott i Mariannelund och drömmen är att lyckas fånga upp traktens danstalanger, skapa en dansgrupp och turnéera världen över.

Jacqueline "Jackie" Mjambi Maina är professionell dansare och håller dansklasser för alla nationaliteter i Fulundsskolans gymnastiksal som en del i ett integrationsprojekt. Foto: Elin E Elmström

Jacqueline "Jackie" Mjambi Maina är professionell dansare och håller dansklasser för alla nationaliteter i Fulundsskolans gymnastiksal som en del i ett integrationsprojekt. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-11-15 15:30

Både unga tjejer och deras mammor är välkomna när Jackie på lördag håller en dansklass i Furulundsskolans gymnastiksal i Mariannelund. Sedan augusti har hon vid olika tillfällen på helgerna lärt ut dans som en del i ett integrationsprojekt i kommunen. Och det är bara starten, idéerna flödar ur henne, hon vill starta upp fler klasser, fånga upp talanger och starta ett danskompani. Bland annat.

- Förhoppningsvis kan vi börja ha klasser i olika dansstilar, sedan hoppas jag på att kunna starta en grupp med de tjejer som dansar bäst och turnera runt Sverige, Europa och resten av världen, berättar Jackie på engelska.

Jackies ettåriga son Benjamin klättrar i bokhyllorna inne på Aktivt Centrum, kryper under sofforna och drar i leksaksspisen. "Just like his mother" berättar Jackie med glimten i ögat. Hon är en doer, för att kunna betala sina studier började hon som 17-åring att dansa professionellt. Vid 18 flyttade hon till Polen för att studera internationella relationer, upptäcktes på en nattklubb och blev medlem i en lokal dansgrupp specialiserad på latinamerikanska danser. Själv menar hon att hennes resa i dansens värld började redan vid födseln i Kenya.

- Jag var ett dansande barn och började när jag var tio år att ta det seriös. Jag älskar allt med dans, rytmen, träningen, musiken. Dansen kommer naturligt till mig. Samba, dancehall, belly dance och afro är det jag nu kan på en professionell nivå. Jag började dansa professionellt på olika platser i Nairobi, mycket på Safari Park Hotel. Sedan flyttade jag till min mamma i Polen och där behövde jag igen få pengar för att kunna studera och uppträdde på olika shower med en dansgruppen As Belezas do Brasil.

Efter Polen flyttade Jackie så småningom till Sverige. Under tiden hon var gravid med sin son anordnade hon dansklasser för andra gravida i Malmö . Efter att ha flyttat till Mariannelund tog det inte lång tid innan hon tillsammans med BirgittaJohansson på Aktivt Centrum anordnade de klasser som nu hålls för flickor och deras mammor.

- När jag kom till Sverige började jag dansa med Malmö Dance Accademy och nu efter att jag kom till Mariannelund har jag börja hålla klasserna för tjejer. Jag vill sprida glädje här.

- Flickor och mammor händer det inte så mycket för, berättar Birgitta. Så dansklasserna riktar sig till dem som är födda 2000-2017 och deras mammor. De som har dansat lite mer tycker att det är väldigt roligt och speciellt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om