De kämpar mot vattenmassorna

Pauliström och Ingatorp var de orter där Räddningstjänsten på Höglandet hade sitt fokus på tisdagen. I Ingatorp fortsatte Ingatorpssjön att stiga och vattnet från mossarna steg mot riksväg 40. I Pauliström hotades industrierna av översvämning och insatser gjordes för att bruksdammen inte skulle brista.

Räddningstjänsten kämpar mot vattenmassorna. Sandsäckar las på för att förstärka dammfästet i Pauliström.

Räddningstjänsten kämpar mot vattenmassorna. Sandsäckar las på för att förstärka dammfästet i Pauliström.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-07-11 04:06


På tisdagen låg vägen och järnväg mellan de båda stora industribyggnaderna på orten fortsatt under vatten.
Både glasfabriken och pappersfabrikens lager hotades att svämmas över. Vallar byggdes upp i förebyggande syfte för att skydda området medan vattnet forsade förbi i ån som nu blivit en stor fors.
Mycket av pappersbrukets gods går via järnväg men banvallen har på flera håll mot Kvillsfors spolats bort av helgens regnmassor.
- Reparationsarbetet har påbörjats men det kan ta upp till fyra veckor att återställa säger räddningschef Mickael Carlsson.
Räddningstjänsten koncentrerade sig även på att skydda ställverket.
Stora problem förelåg vid dammen vid Bruksgården där vattnet letade sig över kanten och längs med den branta backen nedför den gamla Pauliströmsvägen. Dammens luckor tvångsöppnades för att få bort en del av vattnet som rann över dammkanten. I hällande regn förstärktes dammfästet med sandsäckar så att vattnet inte skulle börja äta på brofästen och dammen, med risk att dammen rämmar med stora översvämningar och skador som följd.
- Vi har lite problem att få fram sand. Närmaste åkare är i Mariannelund, konstaterar insatsledare Bruno Pilåsen medan sandsäck efter sandsäck fylls med sand.

Sjön steg
I Mariannelund gick det att köra genom tätorten men vägen mot Hultsfred var fortsatt avstängd och trafikanter hänvisades via Vimmerby.
I Eksjö kommun hade räddningstjänsten ingen aktivitet i Mariannelund under tisdagen. Däremot hade man ett vakande öga på utvecklingen i Ingatorp.
- Ingatorpssjön har stigit 30 centimeter sedan i söndags. Bara i natt har den höjts nio centimeter, säger jourhavande befäl i Eksjö Bernt Westerström.
Hjälten hade då stigit ett par centimeter från dygnet innan.
- Vi har fortfarande god marginal i Ingatorp. Vi har haft högre vattenflöden på våren och högre vattenstånd som vi klarat av, säger Micael Carlsson.
Dock har en ny aspekt tillkommit i Ingatorp. De stora mossåkrarna söder om samhället har dikats ut med stora diken och dess buskage har tagit bort. Åkrarna var på tisdagen som en stor sjö och dess vattenmassor trängde på och fyllde på både mot banvallen, vägen och sjön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om