Del av Bobinen blir hyreshus - hamnar i vanliga bostadskön

En av hyresfastigheterna på seniorboendet Bobinen frigörs och blir vanliga lägenheter, tillgängliga för alla i bostadskön. Dagens hyresgäster erbjuds gratishyra och flytthjälp om de flyttar. Seniorboendet Bobinen byter benämningen till trygghetsboende.

Flera vanliga hyreslägenheter för den öppna hyresmarknaden blir aktuella i Mariannelund när Eksjöbostäder plockar ur en fastighet från de som hittills varit ämnade för äldre. Fastighet E omfattas av beslutet.Foto: Ivonne Svahn

Flera vanliga hyreslägenheter för den öppna hyresmarknaden blir aktuella i Mariannelund när Eksjöbostäder plockar ur en fastighet från de som hittills varit ämnade för äldre. Fastighet E omfattas av beslutet.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-03-12 12:10

I november ställde Jan-Olof Andersson i Mariannelund en fråga till kommunfullmäktige hur man ser på äldreomsorgen i Mariannelund och framförallt Bobinen. Frågan väcktes eftersom Bobinens lägenheter i allt högre grad börjat hyras ut till yngre personer och familjer.

Jan-Olof Andersson har tagit initiativ till ett möte för allmänheten med politikerna för att diskutera Bobinens framtid. Mötet är nu bokat till nästa torsdag.

Men i stället för ett diskussionsmöte och kanske en del förslag, ser det ut att bli ett rent informationsmöte kring vad Eksjöbostäder nu ämnar sjösätta, planer vilka tidningen har rapporterad om innan.

Vanliga hyreslägenheter

Eksjöbostäder har stor brist på bostäder. I Mariannelund har man sett en möjlig lösning till en förändring då det finns tomma lägenheter på seniorboendet.

Styrelsen för Eksjöbostäder har därför beslutat att frigöra en huskropp från övriga Bobinen. Det handlar om det hus som på Bobinen benämns E, vilket ligger närmast boulebanan.

Det ska bli som vilket hyreshus som helst i Eksjöbostäders fastighetsbestånd och kommer framöver sålunda att inrymmas i den vanliga bostadskön.

Därmed frigöra cirka 15 lägenheter som blir vanliga hyreslägenheter.

Övriga Bobinen får sin egen kö till bostäderna.

Trygghetsboende

Styrelsen för Eksjöbostäder tog häromdagen beslutet att seniorboendet byter namn till trygghetsboende.

Mest ett namnbyte men kriterierna ändras något.

Trygghetsboendet är till för de som är över 65 år. Men kommunen kan också hänvisa funktionshindrade till dessa bostäder, oavsett ålder, vilka känner sig otrygga eller oroliga i sina nuvarande bostäder.

Alla boende kan söka och blir beviljade trygghetslarm.

Fri hyra

Vad händer då med de som i dag bor i hus E? Kommer de att tillhöra de "vanliga" bostäderna eller trygghetsboendet?

- För de "boende i hus E innebär det ingen förändring", skriver Eksjöbostäders vd Maria Lund i en skrivelse till de boende på Bobinen.

De som bor i den aktuella fastigheten kan bo kvar och ändå omfattas av formen trygghetsboende.

För Eksjöbostäders är det naturligtvis enklare om fastighetsformerna renodlas, samtidigt som förutsättningarna för de boende nu inte blir detsamma, som när de flyttade in.

För att locka till flytt erbjuds därför de som nu bor i fastigheten hjälp att flytta. Som extra lockelse ges också en månads gratis hyra.

De boende kommer att erbjudas att flytta till hus A, B, C eller D när tomma lägenheter blir aktuella.

Politiker och tjänstemän

Eksjöbostäder arrangerar ett öppet hus i Bobinens matsal för de boende där man avser svara på frågor. Det sker ett par timmar på torsdag eftermiddag.

Efter en timmes paus hålls (det av Jan-Olof Anderssons efterfrågade) mötet där politiker och tjänstemän deltar.

Vid det kommer information men också möjlighet till att ställa frågor ges.

Medverkar gör Annelie Hägg, kommunstyrelsens ordförande, Diana Laitinen Carlsson, kommunstyrelsens andra vice ordförande, Marie-Louise Gunnarsson, socialnämndens ordförande, Rolf Abelsson, Eksjöbostäders styrelseordförande, Ulla Henriksson, socialchef och Maria Lund, vd Eksjöbostäder.

Flera boende uttrycker dock besvikelse över de senkomna mötena och vet inte ens om de tänker gå längre.

Varför ska vi träffas nu? Nu när allt redan är bestämt, kommenterar de.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om