Det blåser vindkraftsvindar

Flera områden väljs ut som lämpliga områden för större vindkraftsetableringar i Eksjö kommun, bland annat norr om Bruzaholm men också söder om Mariannelund. Kring Mariannelund kan området bli än större än det som kommunen beslutar om eftersom andra kommuner blir delaktiga. Prioriteringen kan innebära byggförbud och en begränsning av landsbygdsutvecklingen.

Vindkraft iI närheten av Skurugata , Bruzaholm, Mariannelund och Kråkshult kan bli aktuellt i framtiden. Byggstopp av hus föreslås i vissa områden för att möjliggöra vindkraftparker. Foto:TT

Vindkraft iI närheten av Skurugata , Bruzaholm, Mariannelund och Kråkshult kan bli aktuellt i framtiden. Byggstopp av hus föreslås i vissa områden för att möjliggöra vindkraftparker. Foto:TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-08-19 12:58

När översiktsplanen gjordes var vindkraft inget aktuellt ämne i Eksjö kommun. Men det blev det snabbt efteråt.

När Vattenfall plötsligt ville bygga ett stort antal verk i kommunen aktualiserades frågan var kommunen stod.

Eftersom vindkraft bara är översiktligt beskrivet i gällande översiktsplan beslutade kommunen att ta fram en mer finmaskad version och inriktning för det aktuella ämnet. Det för att företag som vill investera ska kunna se var kommunerna står. Men dokumentet väger också väldigt tungt i olika beslutsinstanser när ett sådant ärende blir aktuellt.

Kommunen har egna miljömål jämte läns- och nationella mål. Eksjö kommuns samhällsbyggnadsnämnd tycker att det är viktigt att kommunen bidrar med alternativ för förnyelsebara energikällor, för att uppfylla de hållbarhetsmål som satts upp.

Planen ska ersätta den gamla delen i översiktsplanen och det förslag som finns ska samrådas bland invånare, angränsande kommuner och länsstyrelse.

Möte

Ett samrådsmöte för invånarna med sektor, konsult och samhällsbyggnadsektorn är planerat till Eksjö den 20 september. Nästa skede, utefter eventuella förändringar, blir ett utställningsskede. I början av nästa år väntas frågan hamna i fullmäktige för beslut.

- Det är en politisk viljeriktning och en viktig del i vår fortsatta ställningstagande, säger Per Sixtensson, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Eksjö kommun har haft en styrgrupp inom politiken samt tjänstemän involverade. Analysen har gjorts av konsultbolaget ÅF, ett bolag som för övrigt även gjort stora uppdrag åt bland annat Vattenfall.

I planen redovisas bland annat markens och områdets lämplighet för vindkraft.

I dagsläget finns inga vindkraftverk i kommunen men däremot pågår flera ärenden i eller intill kommungränsen.

Det största pågående projektet i Eksjö kommun ligger norr om Hult och Bruzaholm, ett område Vattenfall fått blick för.

Tre klasser

I förslaget finns tre områden som pekas ut från ett till tre, där ett anses mest lämpligt om en etablering skulle bli aktuell.

Område ett ses mer sammanhängande men eftersom kommunen önskar en samlad utbyggnad av vindkraftverk har en del områden klassats som två. Därtill finns klass tre där gårdsverk eller max två större verk kan prövas. I områdesklass ett bedöms förutsättningarna för vindkraft vara goda, vindresursen bra och ”motstående intressen” vara få.

Kommunen anser att minst tre verk är att föredra framför enstaka verk på områdena ett och två. Avståndet mellan grupperna bör vara minst tre kilometer och man vill ha samma typ, höjd, färg och att de ska rotera åt samma håll.

Får inte bygga

Inom utpekade områden samt en skyddszon på 500 meter ska ingen bebyggelse tillåtas för att vindkraft sedan ska kunna bli möjlig. Det torde innebära att landsbygdsutvecklingen i redan utsatta områden kan hindras av vindbruksplanen då inget nytt hus får byggas.

Om någon skulle vilja bygga efter att ett vindkraftsområde byggts kan dock ny bebyggelse tillåtas i området om det placeras utanför området och inte störs av högre ljud än 40 decibel. Huset får inte ha mer än åtta timmar skuggtid per år från vindkraftverken.

Tyst för turister

Ett av undantag i ett hett vindkraftsområde är Skuruhatt som är ett allt populärare utflyktsmål. En besöksmätare har satts upp i området och flaggar nu för cirka 50000 besökare.

Och att turisterna och friluftsmänniskor får uppleva den småländska naturen är viktigt anser man. Här vill man sätta ett gränsvärde på 35 decibel från utsiksplatsen och här ska det vara ”fri sikt”.

I dag påstås man kunna se 40 vindkraftverk i horisonten.

- Att sätta upp i närheten skulle vara förödande, säger Per Sixtensson.

Förslaget är att inga vindkraftsverk bör tillåtas inom 1,5 mil från utsiktsplatsen. I övrigt gäller en radie på två kilometer från Skurugata.

Likaså slipper Eksjöborna vindkraften intill sig. Här krävs minst två kilometer till närmaste vindkraftverk, för att man ska kunna bygga ny bebyggelse.

När kommunen besökte kommunens tätorter var vindkraftsfrågan väldigt geografiskt bunden.

- Intresset för frågan har varit väldigt lokal. I Bruzaholm, Hult, Värne har vindkraftsfrågan varit väldigt stor. I Eksjö och Mariannelund har det varit väldigt svagt, säger Mikael Klaesson, samhällsbyggnadschef.

Kanske kan den dock bli mer aktuell både i Eksjö och i Mariannelund nu när den nya planen presenteras.

Områden

Områden som lyfts fram som klass 1 är följande:

Björnkällan, är lokaliserat i norra delen av Eksjö kommun och angränsar till Aneby kommun. Området ligger cirka två kilometer från Skuruhatt.

Mostugan som ligger i norra delen av Eksjö kommun och angränsar till Ydre kommun. Området ligger cirka två kilometer från Skuruhatt.

Eketorpagölen är också det lokaliserat i norra delen av Eksjö kommun. Området ligger cirka fem kilometer från Skuruhatt och cirka 10 kilometer från Eksjö.

I klass två i områdesindelningen finns Långakärr som ligger cirka en kilometer söder om Bruzaholm. Området ligger i ett mycket kuperat skogslandskap och gränsar till Bruzaholms bruksmiljö men har också närhet till riksintressanta Mycklaflon.

Område Tornkullen ligger cirka 2,5 kilometer söder om Mariannelund och angränsar till både Hultsfred och Vetlanda kommun.

Området ligger i ett kuperat skogslandskap men har den riskintressanta kulturbyn Hults by intill som enligt kartan nästan kommer att kunna omslutas av vindkraftverk. Tornkullen har klassats som ett klass 2 område då Eksjö kommun önskar en samlad utbyggnad av vindkraft och områdena i norr prioriteras för utbyggnad på grund av sin närhet till varandra och samlade intryck.

Området gränsar till område som prioriteras för större vindkraftsetableringar i Vetlanda kommun.

Här lyfts bland annat området från Ögeln ned mot Högagård i yttersta kanten av Vetlanda kommun fram som ett bra område i Vetlanda kommun. Det gränsar då även till området Heda mellan Kråkshult och Mariannelund, sju kilometer söder om Mariannelund.

Oxhagen-Mohagen ligger på en höjdrygg några kilometer söder om Bruzaholm och sträcker sig mellan sjöarna Solgen-Fagerhultasjön och sjöarna Mycklaflon-Stora Bellan-Enegrenen.

I nya etableringar kan avståndet till en fastighet bara bli 500 meter.

Förslag till planen offentliggörs nästa lördag på kommunens hemsida och genom anslag på kommunen. Planen kommer att presenteras för politiken den 27 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om