"Det finns en smärtgräns"

Mjölken hett omdebatterad på LRF-möte.

Mjölböndernas situation diskuterades under LRF-avdelningarna Ingatorp och Mariannelunds årsmöte. Foto Ivonne Svahn.

Mjölböndernas situation diskuterades under LRF-avdelningarna Ingatorp och Mariannelunds årsmöte. Foto Ivonne Svahn.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2015-12-08 07:10


Mjölken var högt uppe på dagordningen när LRF-avdelningarna Ingatorp och Mariannelund hade gemensamt möte tillsammans med regionsordförande Michael Bäckström.

- Mjölken var uppe och situationen för mjölkbönderna, berättar Mariannelundsavdelningens ordförande Britt Svensson.

Att mjölkbönder får lite betalt är inte en nyhet, situationen för bönderna har varit på tapeten under en längre tid - men Britt menar att läget nu är akut.

- Det är många som är förtvivlade. Mjölken har ett väldigt lågt pris. Det finns en smärtgräns när kostnaderna är högre än inkomsterna. Foder och utrustning har blivit dyrare och samtidigt sjunker mjölkpriset. Det går helt enkelt inte att driva företag på det sättet.

När det kommer till frågan om hur situationen skulle förbättras verkar de flesta stå handfallna. Under mötet kom de inte fram till någon handlingsplan och Michael Bäckström kunde inte utlova något.

- Han har inte en lösning på det problemet, menar Britt. Han är en av oss. Vi pratade om vad vi tillsammans kan göra med det är ingen som har en lösning. Vi är så påverkade av vad som sker globalt att vi inte kan lösa detta själva.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om