"Det var grymt orättvist"

Kommunstyrelsen tog i veckan ett enigt beslut om att det är dags att utredda alternativ till HAB-ersättningen. Att ersättningen som var till för att motivera personer med funktionshinder att gå på daglig verksamhet tagits bort har lett till kraftiga reaktioner. Men Alliansen står fast vid att de vill hitta ett rättvisare alternativ.

Kommunstyrelsens 1:a vice ordförande Carina Lindström (M). "Eksjö kommun är duktiga på att ha en daglig verksamhet som är så likt ett ordinärt yrkeslivs som möjligt så att det inte upplevs som konsturerat. Vi har personer som är på Kärntvätten, på kommuncaféerna och till exempel på Skog och Park." Foto: Elin E Elmström

Kommunstyrelsens 1:a vice ordförande Carina Lindström (M). "Eksjö kommun är duktiga på att ha en daglig verksamhet som är så likt ett ordinärt yrkeslivs som möjligt så att det inte upplevs som konsturerat. Vi har personer som är på Kärntvätten, på kommuncaféerna och till exempel på Skog och Park." Foto: Elin E Elmström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-07 16:00

Förra året togs beslutet att habiliteringsersättningen, HAB, skulle bort vilket gav upphov till starka reaktioner.

Efter det senaste budgetförslaget revs såren upp igen och många anhöriga är rädda för att det utebliva stödet gör det svårare för personer med funktionsnedsättning att komma ut i den dagliga verksamheten.

– Vi har fått starka reaktioner, berättar kommunstyrelsen 1:a vice ordförande Carina Lindström.

– Anhöriga har gett uttryck för en oro att det är svårt att motivera sina nära och kära att delta i daglig verksamhet. Nu i sammanband med budgeteringen blåstes det upp igen i kölvattnet från förra året.

Till för att motivera

Ersättningen var till för att motivera omsorgstagare att delta i en daglig verksamhet. Men då stödet av olika anledningar kunde delas ut till vissa personer men inte till andra trots att de deltog på samma verksamhet kom kommunen fram till att stödet inte var tillräckligt rättvist och drog in det.

– Det var grymt orättvist. Av personer som var på samma verksamhet kunde vissa få ersättning och andra inte. Det gjorde att vi valde att omfördela resurserna från HAB-ersättningen och la till 500 000 kronor så att fler omsorgstagare ska få komma ut och få en meningsfull vardag.

Lagt till pengar

I budgeten för 2016 och 2017 har det lagts till 500 000 kronor vartdera året. Sedan beslutet om att omstrukturera resurserna har bland annat verksamheten Slussen startats.

– Slussen är framför till för individer som har assistans och ska ge möjlighet för personerna att träffas och känna gemenskap, till exempel genom skogspromenader, gymnastik och bokcirklar.

Utredningsuppdrag

Carina berättar att det skapats fler platser med habiliterande inslag och att ett utredningsuppdrag har getts till förvaltningen för att se vad det mer finns för alternativ som kan motivera omsorgstagarna att delta i daglig verksamhet.

– Vi vill hitta mer rättvisa system men vad de kan resultera i kan vi inte föregripa nu.

Sämre ekonomiskt

För de personer som förut fått HAB-ersättningen har de pågående förändringarna gjort att det finns mindre pengar i plånboken. 

I pressmeddelandet som gick ut under gårdagen hänvisar kommunstyrelsen till att ett det finns bistånd att söka för dem som känner att ekonomin inte går ihop.

– HAB-ersättningen var tänkt som en motivation och är inte till för att komplettera statens trygghetssystem. Det är inte så att kommunen inte har några känslor som det utmålats som, utan detta görs för att göras om till det bättre. Alla personer är värda en morot för att gå till daglig verksamhet. Det är kommunens ansvar att stärka människor.

Resultatet av utredningen förväntas ligga på kommunstyrelsens bord i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om