Dikning efter 60 år

Bortåt en och halv mil diken har grävts ut på de åkrar som tillhör stiftet i Ingatorp. Nu tar tre lokala lantbrukare över arrendet av marken. Själva gården ska bjudas ut till försäljning inom kort.

Representanter för entreprenör, arrendatorer, församling och Linköpings stift gick på tisdagen "husesyn" på mossarna i Ingatorp.

Representanter för entreprenör, arrendatorer, församling och Linköpings stift gick på tisdagen "husesyn" på mossarna i Ingatorp.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-03-21 07:17


Linköpings stift har under vårvintern lagt ut betydande belopp på att dika ur de stora mossåkrar som ligger söder om riksvägen i anslutning till stiftets gård Rockan.
Mossåkrarna sträcker sig i smålänska mått mycket långvida och totalt handlar det om 60 hektar som nu fått en rejäl översyn genom att de dikats ur.

60 år
- Dikena har inte rensats ur på 60 år, säger Örjan Carlsson som är jordbruksförvaltare och besöker gården tillsammans med Marie Helgesson, förvaltningsassistent på stiftet.
Igenvuxna diken har gjorte att åkrarna stått under vatten och varit väldigt svårbrukbara.
I februari påbörjades arbetet med att gräva ur dikena, ett arbete som väntas vara klart om någon vecka.
- Vattennivån har sänkts till den ursprungliga nivån och det betyder en urdikning på mellan 70 centimeter och en meter. Totalt har en och en halv mil diken grävts ur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om