Döttrarnas tårar i rättssalen

Det blev känslosamt i rättssalen när döttrarna till den mördade Nässjöbon skulle vittna om sina känslor och upplevelser. Rättegången om Nässjömordet har nu pågått i en vecka i Göteborgs tingsrätt.

Eksjö/Mariannelund2014-03-29 05:07

Rättegången drar ut på tiden. Förhören med de tilltalade, en 31-åring och en 22-åring tar många timmar att genomföra.
Åklagarna låter de åtalade berätta och frågar om vad som hänt. Sedan frågar de om igen och därefter gör försvarsadvokaterna samma sak.
Förhören med de målsägande var desto kortare. Det beror dels naturligtvis på att en av målsägandena blev mördad och att hans fru som utsattes för mordförsök inte minns någonting från händelsen.
Förhöret hölls inte av åklagare utan av familjens målsägandebiträde, en advokat från Vetlanda.
Advokaten frågade den cirka 60 år gamla kvinnan flera gånger om hon kom ihåg någonting från dagen då mordet inträffade.

Inte människor
- Nej, var det enkla svaret på alla frågorna. Minnet från morddagen är helt borta.
En sak var Nässjökvinnan däremot säker på.
- De som har gjort det här är inte människor.
Nässjöparet hann vara gifta i knappt 60 år. Förlusten av sin man är enorm.
- Hur känns det att den man som du levt med i 40 år blev dödad i sitt eget hem, frågade advokaten - Det är fruktansvärt. Det går inte att beskriva, svarade Nässjökvinnan som numer lider av epilepsi, minnessvårigheter och balansproblem efter att mördarens kula träffade henne i huvudet.
De båda döttrarna vittnade under tårar. De berättade om hur de fick dödsbudet några timmar efter mordet.

Mördaren i villan
Mördaren klev in i villan i Nässjö ungefär vid 16:25. Polisen var där en timme senare. Vid 21:30-tiden fick första dottern dödsbudet när två poliser och en präst knackade på hennes dörr.
- Man trodde att det inte var på riktigt. Vi blev chockade. Det var jättejobbigt. Jag skrek rakt ut och grät och kunde inte tro att det var sant. En chock utan dess like. Det går inte att beskriva, berättar dottern.
Vid det laget gräts det också på åhörarbänken.
Den andra dottern berättade om saknaden efter sin far, en far som stod sina döttrar nära.
- Vi har alltid haft en bra kontakt. Vi har kunnat fråga om precis vad som helst för mig, min sambo och mina barn. Vi har pratat i telefon minst ett par gånger i veckan. Han hjälpte till med jordbruk skogsbruk, renovering och barnpassning, berättar den andra dottern.
Polisens teori bakom motivet till mordet och mordförsöket är att mördaren från organisationen OG egentligen var ute efter en Mariannelundsföretagare med obetalda skulder till OG och som bott granne med brottsoffren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om