DUNDERSATSNINGEN: Sågverket investerar 50 miljoner

Ett hyvleri med fingerskarv är sågverket Wallnäs senaste satsning. Prislappen för anläggningen ligger på 50 miljoner kronor och ska hjälpa bolaget att bli ännu attraktivare för kunder och personal.
– Det är den största enskilda investeringen på bra länge, berättar VD Björn Lagerqvist.

Produktions chef Ralf Rosberg och VD Björn Lagerqvist intill platsen där det nya hyvleriet med fingerskarv kommer att byggas. Foto: Elin E Elmström

Produktions chef Ralf Rosberg och VD Björn Lagerqvist intill platsen där det nya hyvleriet med fingerskarv kommer att byggas. Foto: Elin E Elmström

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-12-21 18:00

Just nu pågår en enorm satsning inne på sågverket Wallnäs mellan Mariannelund och Ingatorp. 50 miljoner kronor läggs på en fingerskarvsanläggning som kommer att klara av att producera trävaror upp till 15 meter långa. Något som bolagets VD Björn Lagerqvist menar efterfrågas av kunderna.

– Vanligt virke är oftast upp till 5,4 meter långa. Med fingerskarven går det att sammanfoga flera stycken och tillverka längder på sju, åtta, nio, tio meter, eller vad kunderna önskar. Det är en ökad efterfrågan på den här typen av produkter och den allmänna konjunkturuppgången som gör att vi satsar just nu.

Ovanligt stor

Det är inte ovanligt att det ekonomiskt stabila sågverket investerar. Men det som är ovanligt den här gången är storleken på satsningen.

– Man investerar löpande med att byta ut utrustning men det här är en strategisk investering som man ibland måste göra för att utveckla bolaget. Det blir ett bättre virkesutnyttjande med mindre spill, vi tillgodoser kundens behov på ett bättre sätt och ökar attraktionskraften hos nya kunder.

Planer sedan 2015

Planerna på fingerskarvsanläggningen har legat och grott sedan förra året då Björn satte pennan mot pappret och började skissa ner idéerna.

– Jag ritade anläggningen själv först, i princip på en pappersservett. Sedan lämnades de vidare till dem som gjort detaljritningarna.

Själva processen startade nu i augusti och på bolaget räknas det med att den nya produktionen kan vara igång efter nästa sommar.

– I januari reser vi huset. I mars bär vi in maskinerna. I maj och juni provkör vi. Sedan är det driftstart efter sommarsemesterns slut.

Påverkar anställda

Väl igång kommer satsningen få effekter för företagets 50 medarbetare. En skara som kan komma att öka när företaget anstränger sig för att bli en dra åt sig nya talanger.

– Efter att den nya anläggningen är igång kommer vi kunna förlägga allt arbete på dagtid så att det inte blir skift på kvällar och helger. Det hoppas vi gör att vi blir attraktiva som arbetsgivare. Vi behöver inte rekrytera på grund av satsningen men vi söker ständigt efter kompetent och duktig personal inom olika områden.

Gynna många

Själv tror Björn att satsningen kommer att smitta av sig på ett positivt sätt och gagna fler än sågverket självt.

– Att företag investerar och utvecklas är något som är bra för såväl företaget självt som personal och bygd. För att landsbygden ska överleva måste vi ha livskraftiga företag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om