Eksjö bland de bästa kommunerna i äldreomsorg

En granskning som Sveriges kommuner och landsting gjort visar att Aneby är bäst i landet på äldreomsorg. Närliggande Eksjö och Vimmerby finns också bland de kommuner som har den bästa äldreomsorgen i landet.

Eksjö/Mariannelund2007-06-19 06:38

SKL:s granskning visar tydligt att ju större kommun, desto sämre omsorg.
I undersökningen har kvalitén på omsorgen för personer över 80 år jämförts.
Man har bland annat tittat på läkemedelsanvändning, skallskador, fallskador, inläggningar på sjukhus, andel som får hemtjänst, kostnader för boenden och så vidare.
Jämförelserna visar på stora skillnader mellan olika kommuner. Skillnaderna mellan bästa och sämsta värde visade sig också bli påfallande stora. För fallskador varierar det från 47 skador per tusen invånare till det sämsta på 223 personer.
Rapporten visar att om man vill ha den bästa äldreomsorgen, då är det bäst att bo i en mindre kommun och helst då i Aneby.
Ju mindre kommuner, desto bättre betyg har man fått gällande sin äldreomsorg.
Bland de 28 kommuner som fått bäst betyg har 19 kommuner mindre än 15 000 invånare. Ingen i gruppen har mer än 50 000 invånare. Hälften av de 28 kommunerna ligger i Småland.
De fyra kommunerna Aneby, Högsby, Västervik och Ödeshög fick bästa betyg i hela landet.
Resultaten visar att det går att få bra vård utan höga kostnader och utan att sänka servicenivån.
Av landets större kommuner får Jönköpings kommun den högsta placeringen men kommunen finns inte med bland de 28 kommuner som fått bäst betyg.
Där finns i stället de mindre kommunerna. I Jönköpings län är det förutom Aneby även Eksjö, Mullsjö, Tranås, Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo.
I Kalmar län återfinns förutom Västervik och Högsby även Vimmerby, Mönsterås och Emmaboda i toppskiktet.
I de fall man haft tillgång till könsuppdelad statistik har också den visat på stora skillnader mellan kvinnor och män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om