Eksjö Bokhandel är årets butik 2016

Under mitten av maj utsågs Eksjö Bokhandel till årets butik i Sverige 2016. Bokhandeln som flitigt anordnar författarkvällar med kända författare, är aktiva på sociala medier och vågar tänka utanför boxen är nu årets butik.

Nina Johansson och Malin Alfredsson på Eksjö Bokhandel, årets butik i Sverige 2016.

Nina Johansson och Malin Alfredsson på Eksjö Bokhandel, årets butik i Sverige 2016.

Foto: Viktor Merell

Eksjö/Mariannelund2016-07-20 18:00

Dagens Handel och Svensk Handel ligger bakom tävlingen Retail Awards som varje år utser Sveriges främsta aktörer inom handel. I år är det Eksjö Bokhandel som tog emot det prestigefyllda priset årets butik. Bokhandeln som är en av Sveriges äldsta boklådor startades 1843. På butiken arbetar Malin, Nina, Helena och Julia som ständigt strävar efter att ge en god service.

Nina Johansson berättar att det är flera olika faktorer som gjorde att butiken tog hem priset. Juryn upptäckte att bokhandeln var aktiva på sociala medier och vågade tänka utanför boxen. Förra året medverkade butiken på bokmässan i Göteborg och var den ända bokhandeln. Utöver bokförsäljningen arrangerar bokhandeln författarkvällar med intressanta författare. Nästan varje månad är det en författarkväll och i början var det svårare att få dit stora namn. Efter utmärkelsen ringer Jan Guillou och frågar om han får komma. Butiken har även böcker på tyska.

– Vi importerar tyska böcker. Det finns ett stort intresse för Astrid Lindgrens böcker bland de tyska turisterna, säger Malin.

Juryns motivering: "Till den lilla fristående bokhandeln kommer lässugna från när och fjärran, läslystna såväl som namnkunniga författare. Med bokförsäljning och ostkaka på bokmässan, med roliga uppdateringar i sociala medier och välbesökta författarkvällar låter man tala om sig. På orten tar bokhandeln en aktiv del i stadslivet och till turister har den tysktalande personalen såväl ett Danke som ett ex av Pippi Langstraumpf."

Har butiken fått mer kunder efter utmärkelsen?

– Det kommer mer folk utifrån till bokhandeln. Det tycker vi är bra för det gynnar hela staden. När kunderna går till andra butiker också, säger Nina.

Nytt för i år är ett stipendium som delas ut på Eksjö gymnasium. Det går till en elev som visat förståelse för hur viktigt det är med det svenska språket.

– Det är roligt att uppmuntra unga människor till att skriva, säger Malin Alfredsson.

Läst 340 böcker

Bakom disken finns en lista där det står uppskrivet hur många böcker personalen har läst tillsammans, sedan första oktober.

– Vi läser väldigt mycket böcker. Sedan första oktober har vi läst 340 böcker tillsammans. Det blir roligare att sälja det som vi har läst, det är viktigt att kunder blir nöjda. Vi kan rekommendera bra böcker och kanske inte rekommendera en mindre bra bok, säger Malin.

På vissa böcker i bokhandeln finns det lappar om någon av personalen rekommenderar boken.

– Då vet kunderna vem som läst boken. Om en kund vet att den har samma smak som till exempel Helena, kanske kunden också gillar boken, berättar Nina.

Ninas favoritbok för tillfället är en bok som kommer ut idag. Eugen Kallmans ögon av Håkan Nesser.

Nästa författarkväll äger rum den 23 augusti, med Karin Wahlberg. Karin som nu är aktuell med boken Cancerland - tur och retur. En bok där hon delar med sig av sina egna erfarenheter att ha cancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om