Eksjö Energis VD sparkas

Eksjö Energis vd Mårten Hermansson har med omedelbar verkan fått lämna sin tjänst på Eksjö Energi. Orsaken är att styrelsen inte längre har förtroende för hans sätt att arbeta.

Sparkade vd:n behöver inte räkna sina slantar eller hitta något nytt jobb på länge. Han får 89 000 kronor varje månad från Eksjös kommunala bolag i nästan två år framåt. Foto: TT

Sparkade vd:n behöver inte räkna sina slantar eller hitta något nytt jobb på länge. Han får 89 000 kronor varje månad från Eksjös kommunala bolag i nästan två år framåt. Foto: TT

Foto:

Eksjö/Mariannelund2016-10-21 15:38

Redan i måndags kväll träffades energibolagets styrelse i form av arbetsutskottet då ledningen redan bestämt sig.

Hela styrelsen kallades därefter in i måndags kväll och en enig styrelse tog det formella beslutet att sparka vd:n och det med omedelbar verkan.

I tisdags vann beslutet laga kraft efter att vd:n meddelats och tillförordnad vd tillsatts.

Då bolaget ligger under Eksjö Stadshus informerade Eksjö Energis styrelseordförande Johan Starck kommunfullmäktige under torsdagskvällen då halvårsbokslutet presenterades.

Därefter gick kommunen ut med ett kortfattat pressmeddelande.

Lång tid

Den uppkomna situationen har växt fram under en längre tid och bottnar i att styrelsen inte längre har förtroende för Hermanssons sätt att leda verksamheten.Därför kom det inte som någon chock för de insatta.

- Det här har varit en process under det här året, säger Johan Starck.

Orsakerna i detalj väljer man att hålla för sig själva men styrelsen anser Mårten Hermansson inte utvecklat Eksjö Energis verksamhet på det sätt som styrelsen och kommunledningen önskat. Man anser helt enkelt att det behövs ett nytt ledarskap som kan driva bolaget framåt och vara offensiv i innovation och hur man jobbar i framtiden.

En del uppdrag har följt i spåren av Eksjö Energis andra bolag. Eksjö Energi har två helägda bolag Eksjö Elnät och Eksjö Energi Elit med identiska styrelser.

Eksjö Energi har även tre andra bolag. Erikshester vindkraft AB där Mårten Hermansson varit vd. I Norra Smålands Energi (där bland annat Vimmerby kommun ingår)och Smålands bredband har han varit styrelseledamot.

Får ta tid

Styrelsen har redan påbörjat rekryteringen av en ny vd till Eksjö Energi. Eksjö kommun kommer att hjälpa bolaget i den här processen.

Under rekryteringstiden har Eksjö Energis egen ekonomichef Ted Sörmander utsetts till tillförordnad vd.

Johan Starck hoppas att det blir många sökande till tjänsten som nu är vakant.

- Vi hoppas att ha en ny vd till sommaren men det kan ta lång tid. Men det får gärna ta lite längre tid bara vi hittar rätt person.

Han säger att det finns många specialistkompetenser inom verksamheten varvid det under rekryteringsprocessen handlar om ett mer förvaltningsmässigt arbete. Gemene man kommer därför inte att märka av frånvaron av vd. Det handlar mer om de framåtsyftande visionerna som får vänta och ligga på is.

Mårten Hermansson tillträdde sin tjänst som vd 2009.

***

Eksjö Energis vd fick pappa ihop och sluta sin tjänst med omedelbar verkan. Men han får plåster på såren och behöver inte jaga något nytt jobb på länge. Nästan två årslöner med en saftig månadslön varje månad får han ta med sig.

Vd Mårten Hermansson tvingas sluta på Eksjö Energi men hans avtal ger honom knappast någon brådska att tvingas lösa sin försörjning.

- Det är ett avtal vi har fått ärva från den tidigare styrelsen eftersom han anställdes innan. Idag skriver man inte den typen av avtal, säger styrelseordföranden Johan Starck.

I gällande löneavtal har Mårten Hermansson enligt styrelsen kunnat taxera ut cirka 89 000 kronor i månaden i det kommunägda bolaget.

Två år

Avtalet Mårten Hermansson har med Eksjö Energi är att han har ett års uppsägningstid om han vill sluta. Utöver det har han rätt till ytterligare ett års lön när han slutar.

Det innebär sålunda att det kommunägda bolaget måste betala honom två årslöner.

- Genom en intern uppgörelse är det nedprutat två månader, säger Johan Starck.

Men billigt blir det ändå, 22 månader återstår och slutnotan hamnar på nästan två miljoner - för en vd man inte längre har förtroende för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om