Eksjö garnison redo ta emot 300 värnpliktiga nästa sommar

Regeringen beslutade i går att Sverige ska återinföra totalförsvarsplikt. På Eksjö Garnison börjar man nu planera för att ta emot upp till 300 värnpliktiga nästa sommar.

Regeringen har beslutat om återinförd totalförsvarsplikt. I Eksjö är garnisonen redo att utbilda om man får frågan. Foto: Ivonne Svahn

Regeringen har beslutat om återinförd totalförsvarsplikt. I Eksjö är garnisonen redo att utbilda om man får frågan. Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-03-03 11:20

Den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde har försämrats och Försvarsmaktens behov av personal i krigsförbanden har problem att säkerställa behovet enbart på frivillig väg.

Så sent som för några dagar sedan besökte försvarsminister Peter Hultqvist Eksjö. Han sa då att han var mycket positiv till att införa allmän värnplikt igen.

Ett beslut som togs av regeringen i går. I Eksjö gläds man åt beskedet.
– Det här är ett beslut vi välkomnar och vi behöver det verktyget. Det blir ett väldigt bra komplement, säger regementschef Michael Ginér  om möjligheten att kombinera frivillighet med plikt, där det försämrade omvärldsläget ger ökade krav på försvarsförmågan.

Försvarsmakten ska planera för att minst 4 000 personer per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under 2018 och 2019.

Ungefär 13 000 personer per år beräknas därför prövas för värnplikt. De som är födda 1999 och 2000 kommer snart att få information vad återinförd totalförsvarsplikt innebär.
2010 var sista allmänna värnplikten i Eksjö men Michael Ginér tror inte ungas attityd har krackelerat kring försvarsfrågan.

– Många vi pratar med är väldigt intresserade. Man diskuterar hur världsläget ändras och ser att det är ett nationellt ansvar att försvara Sverige, säger han.

Skyldigheten att genomgå mönstring gäller redan från 1 juli i år och skyldigheten att genomföra grundutbildning med värnplikt gäller från och med den 1 januari 2018.
– Vi börjar titta på volymen och en rimlig beräkningsgrund. På Eksjö Garnison planerar man nu för att ta emot mellan 200 och 300 värnpliktiga nästa sommar.

Finns det en risk att Eksjö Garnison inte får någon värnpliktsutbildning?
– Nej, det finns inte ens på kartan, säger han bestämt.

Har Eksjö några begränsningar?
– Det som kan bli gränssättande är antalet utbildningsbefäl, hur vi ska kunna matcha utbildningen utifrån det antal befäl vi har, så det blir en bra utbildning som tjänar ett syfte och där de vi utbildar stannar kvar hos oss, säger han.

Regeringens beslut om totalförsvarsplikt blir könsneutral och gäller lika för båda könen. Både kvinnor och män ska vara skyldiga att genomgå mönstring och fullföra grundutbildning med värnplikt.
Något som Michael Ginér välkomnar:
– Det är väldigt positivt att det blir könsneutralt. Det är en enorm styrka och speglar det svenska samhället, kommenterar han.

För Eksjö kommun är beskedet givetvis positivt och en indikation på att Eksjö Garnison väger tungt och sitter säkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om