Eksjö kommun tvingas att höja skatten

Eksjö kommun tvingas att höja sin skatt på obestämd tid och samtidigt göra betydande besparingar. Skattehöjningen gör att Eksjö kommun får den högsta skattesatsen i länet.

Kommunalråden Lennart Bogren (C) och Tomas Erazim (M) meddelade på onsdagen att Eksjö tvingas att höja skatten.

Kommunalråden Lennart Bogren (C) och Tomas Erazim (M) meddelade på onsdagen att Eksjö tvingas att höja skatten.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2012-09-20 06:26


Kostnader respektive intäkter går inte ihop i Eksjö kommun, liksom i många andra kommuner. Men för Eksjös del skenar kostnaderna betydligt mer än de kronor som kommer in till kommunens kassa.

Nödåtgärd
Kommunen flaggade för bistra tider redan i början av sommaren och det står nu klart att politikerna tvingas ta till det sista halmstråt för att stabilisera ekonomin, det vill säga en skattehöjning.
Oppositionen har i flera år föreslagit en skattehöjning men majoriteten har stängt den grinden, för att ha det som reserv. Men nu har kommunen av allt att döma tvingats att ta till den nödlösningen för att få rätsida på ekonomin.

50 öre
Kommuninvånarna får en skattehöjning med 50 öre och hamnar på 22.41 i skattesats efter skatteväxling med landstinget. Det ger Eksjö den föga prestigefyllda topplaceringen i länet, vad gäller kommunalskatt, förutsatt om ingen annan kommun höjer mer. Aneby är en av de kommuner som ligger närmast i skattesats.
En skattehöjning ger 15 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om