Eksjö siktar på halv procent

Eksjö kommuns ledning vill inte skapa oro i onödan genom att göra dramatiska förändringar i verksamheterna. Det gör att man föreslår ett ekonomiskt resultat på en halv procent.

Eksjö/Mariannelund2010-10-21 06:42

Eksjös budgetberedning tillsammans med tjänstemannaledningen i kommunen har lagt sig på 0,5 procents resultat i sitt budgetförslag till kommunfullmäktige. Det innebär ett ganska snålt resultat om man ser till de två procent som kommunen har som långsiktigt finansiellt mål.
Minskade skatteprognoser har präglat den senaste mandatperioden och kommunen har tvingats anpassa verksamheten därefter.

Pedagogiskt fel
Kommunen har fått bättre skatteutfall än beräknat och extra konjunkturstöd har hjälpt till att skapa ett gott resultat till gagn för lån och amorteringar.
Lennart Bogren pratar om vad han kallar ett pedagogiskt dilemma att kommunen ser ut att göra ett resultat på nära två procent i år och trots det gör neddragningar.
- Det är svårare som politiker att göra nedskärningar när det är överskott och vi har en hårt belastad yrkesgrupp samt brukare.

Ingen framförhållning
En betydande orsak att man ändå måste spara är det konjunkturstöd från staten som minskar från 16 miljoner i år till tre miljoner nästa år, för att sedan troligen upphöra helt.
Lennart Bogren är lite kritisk "mot sin egen regering" som han uttrycker det.
- Jag önskar vi hade fått stödet igen. Det är för kortsiktigt tänkt. För 2012 finns inget stöd och blir det något så får vi veta det med alldeles för kort framförhållning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om