Eksjö står inför årets budgetutmaning

Eksjö kommun står inför årets budgetarbete och utmaningen att effektivisera verksamheterna för att få ekonomin i balans. Osthyvelprincipen i alla verksamheter är att vänta.

Eksjö/Mariannelund2012-05-31 06:18

Eksjö kommun har satt som god ekonomisk hushållning att ha ett resultat på två procent. Kommunen väntas i år klara hälften.
Kostnaderna ökar mer än intäkterna och det är något som många kommuner brottas med. Skatteväxling med landstinget inför hemsjukvården väntas ge mer pengar men kräver också mer insatser från kommunen.
Kommunen hoppas också på utbetalningar av så kallade AFA-premier, vilket skulle gynna kommunen med miljoner. Det blir isåfall en engångsintäkt det här året.
Men även om politikerna och tjänstemännen hoppas på dessa pengar som mildande effekt, en positiv skatteprognos i augusti eller satsningar i budgetpropositionen som kan gynna kommunen, har man att utgå från dagens fakta: Varenda krona måste vändas i verksamheterna.

Tolv miljoner
- Det finns en obalans i år och en differens på tolv miljoner kronor, förklarar ekonomichef Karin Höljfors.
Förvaltningen har nu att jobba fram förslag till höstens budgetberedning, hur verksamheterna ska kunna inrymmas i den föreslagna ramen på 800 miljoner kronor för 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om