Eksjö vinnare - Sävsjö störtdyker

Eksjö klättrar tio placeringar i årets rankning av företagsklimat och tar igen det man tappat tidigare. Eksjös service till företagen är numera en av de bästa i landet. Sävsjö som för några år sedan tillhörde toppen i riket gör däremot ett störtdyk med 57 placeringar.

Anna Gillek Dahlström, tillförordnad regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköping, kunde presentera ett bra resultat för Eksjös del.

Anna Gillek Dahlström, tillförordnad regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköping, kunde presentera ett bra resultat för Eksjös del.

Foto:

Eksjö/Mariannelund2014-05-07 07:44


- Som helhet är det väldigt kul att se att vi har så många bra kommuner, säger Anna Gillek Dahlström, tillförordnad regionchef för Svenskt Näringsliv i Jönköping.
Bara fem kommuner i länet har bättre resultat än innan mandatperioden medan övriga åtta backat.
- Vi har tappat mer än vi klättrat men det är lätt när man ligger på topp.

Konflikter
Sävsjö är ett undantag och det stora problembarnet.
Från att haft placeringen 32 för några år sedan har man nu rasat ner till plats 102.
De interna problem som varit tydliga mellan näringslivsbolaget och företag i Sävsjö kommun kan tippas ha fått ett konkret utslag i undersökningen.
Men trots Sävsjös bottennapp är Jönköpings län bäst i landet om man rankar länsvis, medan Kalmar län är bland de sämsta.

Rekrytering
Hur företagen ska kunna lösa framtida rekrytering är en växande fråga, där Eksjö möjligen släpat efter lite.
I dag säger 30 procent av företagen i Eksjö att arbetskrafttillgången är bra. Men ett av fem rekryteringsförsök blir ej av.
- Då kan man inte växa eller expandera. Man kan inte ta en order och inte grannföretaget heller. Går jobbet till Tjeckien så tappar Sverige, säger Anna Gillek Dahlström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om