Eksjöborna får vänta på ambulans

Hela 12,2 minuter till ambulansen kommer - det är medianväntetiden för ambulansen i Eksjö. Det finns stora skillnader i väntetid mellan kommunerna i landet - från 7,4 minuter i Tranås till 30,3 minuter i Bjurholm. Det visar en ny sammanställning från Hjärt-Lungfonden.

Eksjö/Mariannelund2012-09-07 06:18

Snabba insatser är den viktigaste överlevnadsfaktorn för de 10 000 svenskar som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp.
- För den som drabbas av plötsligt hjärtstopp minskar chansen att överleva med varje minut som går. Att ambulansen snabbt är på plats kan vara avgörande, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Och hur lång tid man får vänta på ambulansen skiljer sig betydligt över landet. Kortast mediantid (den tid som ligger i mitten av ett spann, så att det finns lika många tal som är kortare än tiden som längst) står Tranås för med 7,4 minuter.

Halvtimma
I Bjurholm kan däremot inte invånarna känna sig så trygga. Här är väntetiden på ambulans nämligen mer än fyra gånger så lång som i Tranås, 30,3 minuter, från att ett larm med högsta prioritet når larmcentralen till att ambulansen är på plats.
I Eksjö kommun är väntetiden nästan dubbelt så lång som i Tranås, 12,2 minuter.
Sammanställningen är gjord av Hjärt-Lungfonden och bygger på uppgifter från Sveriges Kommuner och Landsting och SOS Alarm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om