Eksjöborna mer nöjda än andra

En medborgarundersökning gjord av Statistiska Centralbyrån visar att Eksjö kommuns invånare är mer nöjda med sin kommun än den genomsnittlige svensken. Men kommunen slår sig inte för bröstet, utan ser snarare, att det finns saker man måste förbättra.

Eksjö/Mariannelund2009-03-10 07:28

Mellan den 15 september och den tredje november förra året genomförde Statistiska Centralbyrån undersökningen i totalt 98 kommuner. I Eksjö uppmanades över tusen vuxna att svara på en rad frågor, där olika saker betygsattes.

Första undersökningen
Eksjö kommun har tidigare gjort olika brukarundersökningar men ingen undersökning av den här bredden.
Den här gången valde man att beställa en undersökning där resultatet kan jämföras med andra kommuner.
- Undersökningen har gett oss information som vi inte kunde fått annars, säger Jürgen Beck, som är utvecklingschef i kommunen,
Undersökningen ville få fram hur nöjda invånarna är med att bo i kommunen, hur nöjda de är med den kommunala servicen, hur de känner att de själva kan påverka och hur tillgänglig de anser kommunen är.
I Eksjö visade sig invånarna vara mer nöjda med sin kommun än vad många andra svenskar är.
Jürgen Beck hade möjligen målat upp svartare siffror, för han säger att resultatet var bättre än han själv hade trott.
Vad gäller medborgarnas syn på inflytande är han dock inte nöjd.
- Vi måste få bättre förtroende mellan politiker, tjänstemän och medborgare. Däremot tycker invånarna att vi är hyggliga på tillgänglighet.
Kommunen tittar på olika sätt hur de kan öka olika gruppers inflytande. Eksjö kommun har exempelvis ingen politiker som bloggar på hemsidan. Inte heller något klotterplank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om