Eksjölager kan gynna mer lokal mat

En vilja om närproducerat stjälps lätt av tungrodda upphandlingsregler som ger en stor och många gånger långväga producent förtur. Nu finns en stark politisk vilja i Eksjö att hitta vägar att upphandla allt fler mindre leveranser och lokala sådana. För som det är nu, är till och med kommunen, för liten konsument för de stora jättarna.

Eksjö/Mariannelund2010-09-07 06:17

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har uppmanat kommunerna att sätta fokus på skolmaten och det är något den politiska viljan i Eksjö gärna vill.
- Vi vill värna om närproducerad mat och öka möjligheten till detta, säger Anneli Hägg (c) och nybliven kandidat på c- kommunfullmäktigeslista.
Visionen har hörts i många led och på olika håll men upphandlingsregler och gamla rutiner och organisationer, har en förmåga att ställa till bekymmer när det väl kommer till praktiken.

70 000 kilo
När det gäller exempelvis potatis kan en enda leverantör i bygden omöjligt att upphandla all den mängd det handlar om. Något som givetvis gynnar de stora producenterna och motar den mindre företagsamheten lokalt.
I dag har man en leverantör av de 70 000 kilo potatis som går åt inom skola, barn- och äldreomsorg.
- Vi behöver förändra vår organisation, säger kommunalråd Lennart Bogren (c) och säger ödmjukt att man "måste läsa på mer" för att kunna åstakomma det, så det blir en förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om