Eksjötränade bombhundar prisas

Två schäfrar som är specialtränade vid Göta ingenjörregemente Ing 2 i Eksjö, och varit på uppdrag i Afghanistan får liksom sina förare medalj för sina insatser.

Eksjö/Mariannelund2011-05-27 06:25

Hunden är människans bästa vän och får dess förare medalj så ska de också ha det. Sålunda får vovvarna medaljen "Natos medalj non-article 5".
Tiken Alea och hanen Astro ingår i den tjugonde svenska Afghanistanstyrkan som nu avslutar sin tjänstgöring. De har tillsammans med sina förare under sex månader hanterat hotet från hemmagjorda bomber.

Bomber
Ökade attacker med hemmagjorda bomber mot de internationella och afghanska säkerhetsstyrkorna gjorde att Försvarsmakten beslutade att tillföra ammunitions- och vapensökande hundar till den svenska styrkan.
Efter försöksverksamhet under vintern 2009-2010 har hundekipage tjänstgjort den senaste vintern. När hundekipage lagts till har enheter ur förbandet kunnat rycka fram fortare eftersom hastigheten i söket av till exempel en väg ökar.
Hundarna har under sex månader bott tillsammans med sina förare på den svenska huvudcampen i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan.
- Deras uppgift är i huvudsak att söka, upptäcka och markera hemmagjorda vägbomber så att ammunitionsröjningsgruppen kan oskadliggöra dem, säger Thomas Goder chef för Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE). De har deltagit i allt från långa operationer på upp till två veckor ute i fält, till korta endagsoperationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om