Eldsjäl hyllas med nyinstiftat pris: "Ju mer motstånd, desto mer taggad blir jag"

Han har suttit i idrottsföreningens styrelse sedan 1984 varav de senaste 17 åren som ordförande. Han har haft ett stort engagemang och drivkraft och ett smittande leende. Lars-Åke Åkesson i Ingatorps IF fick i veckan mottaga ett nyinstiftat pris för att visa bygdens uppskattning.

Sören Andersson och Lennart Nilsson är två av initiativtagarna till det nya priset som tilldelades idrottsföreningens mångårige ordförande Lars-Åke Åkesson, som nu hoppas få se nya krafter i föreningens ledning.Foto: Ivonne Svahn

Sören Andersson och Lennart Nilsson är två av initiativtagarna till det nya priset som tilldelades idrottsföreningens mångårige ordförande Lars-Åke Åkesson, som nu hoppas få se nya krafter i föreningens ledning.Foto: Ivonne Svahn

Foto:

Eksjö/Mariannelund2017-04-02 08:00

Lars Åke Åkesson var en aktiv friidrottare när kärleken förde honom till Ingatorp 1980.

För honom föll det sig naturligt att söka sig till idrottsföreningen. Här hittade han en gemenskap som hållit honom kvar i alla år och där han under väldigt många år varit aktiv i styrelsen.

Och han är inte ensam om att vara en verklig trotjänare. Ingatorps egen bankman Sören Andersson har varit kassör i föreningen ända sedan 1974...

Lars-Åke Åkesson har nu dock bestämt sig för att sätta punkt för sitt ordförandeskap med ambitionen att få in förnyelse i ledarskapet.

– Jag vill släppa fram nya krafter och vill ha lite generationsväxling. Att exempelvis fler tjejer kommit med i styrelsen tycker jag är jättepositivt, säger han.

– Men vi har inte hittat någon ny ordförande, säger Sören Andersson.

– Vi kör vidare utan ordförande då styrelsen är intakt. Det måste ju vara ett intresse också, påminner han.

Lars-Åke Åkesson säger att han aldrig sett styrelse- eller ordförandeuppdraget som en belastning utan summerar det som ett nöje och en glädje.

- Vi har haft en bra styrelse, en stabil ekonomi och jag har valt att se möjligheterna i stället för motgångarna.

– Då går det bättre, påpekar han.

– Det har varit väldigt positivt under åren. Det är en bra förening med en stabil ekonomi. Vi har fina anläggningar och det är inte svårt att få folk att jobba.

Under en tioårsperiod expanderades idrotts-Ingatorp stort. Mellan 1968 och 1978 byggdes tennisparken och dess klubbstuga. Det gamla elljusspåret blev klart och sporthallen byggdes.

– Det tycker jag vi har förvaltat på ett bra sätt.

Ingatorparna ställer upp och när sporthallen, som fortfarande ägs av föreningen, skulle målas var det egentligen bara färgen som kostade. Redan 1978 när hallen stod ny infördes att den skulle städas familjevis. Något som säkert många hade ifrågasatt idag om det skulle fungera.

– Men det håller än i dag och vi fyller på med nytt folk, säger han.

Samtidigt säger han att skolan är A och O för de goda förutsättningarna för hallen då skolan har hallen hela dagarna.

– Sporthallen hyrs ibland av familjer bara för barnen ska få leka av sig. Den nyttjas även till barnkalas.

Han berömmer Eksjö kommun.

– Kultur och fritid får högsta poäng. Vi har fått mycket hjälp av dem.

Han tar Sjöslingan runt Ingatorp som ett exempel.

– Det och annat har varit en mognadsprocess. Men ju mer motstånd det är, desto mer taggad blir jag.

Sjöslingan var inte ens gångbar. Men 2001 la vi in en ansökan till Eksjö kommun och 2003 började vi med första etappen. Slingan var kostnadsberäknad till en halv miljon. Vi stod för materialet och arbete och fick bidrag från kommunen och riksidrottsförbundet. Tack vare att Ing 2 byggde fem broar gick det i hamn, berömmer han välviljan och samarbetet.

– Och det blev ju jättebra och nyttjas flitigt, påpekar han.

Det viktiga är att satsa eget kapital och arbete. Då är det mycket lättare att diskutera och få bidrag, tipsar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om